I dimnjačari povećali cijene svojih usluga: Čišćenje dimnjaka od 50 do 100 KM

Sada je poskupjelo gorivo, ali i svi troškovi neophodni za život, međutim, građani žele spremno ući u zimu pa ima posla, kaže Mujezin

Čišćenje dimnjaka uoči nadolazećih minusa i grijne sezone je neizostavno, međutim, usljed neizvjesnosti u vezi s grijanjem u cijeloj Evropi, i ove usluge su poskupjele te građani moraju izdvojiti čak 30 posto više novca nego prethodnih godina.

No, kako su nam rekli sarajevski dimnjačari, bez obzira na sve, oni imaju pune ruke posla. Baš zbog toga što ih čeka neizvjesna zima, građani Sarajeva žele spremno dočekati sve što slijedi.

Iz Udruženja dimnjačara BiH kazali su da je cijena prošle godine bila dosta niža.

Šta je potrebno

– Pratimo razvoj situacije u cijeloj državi, pa samim tim i cijene. Naše usluge tokom prošle godine bile su od 30 do 35 KM, a sada idu preko 50 maraka, u zavisnosti od toga šta je građanima potrebno – naveli su iz ovog udruženja.

Direktor firme „Ekodimnjačar“ Adem Mujezin za „Avaz“ je kazao da s trendom globalnih poskupljenja rastu i cijene usluga dimnjačara, pa one sada iznose od 50 do 100 KM.

Kako je pojasnio, sada je poskupjelo gorivo, ali i svi troškovi neophodni za život, pa su i dimnjačari podigli cijene svojih usluga.

Dvije ekipe

– Mašinsko čišćenje je 100 KM, a uz pomoć kugle/četke 50 maraka. U cijelom gradu imamo posla, u svakom naselju, najčešće u starijim stambenim objektima. Naši alati su veoma skupi, porasli su svi troškovi, a to je utjecalo na poskupljenje naših usluga. Imamo dvije ekipe, podijelimo se i idemo u paru – kazao je Mujezin.

Mujezin je dodao da je, u odnosu na prošlu, ove sezone obim posla udvostručen.

– Mi se suočavamo s veoma kritičnom situacijom, svi hoće da čiste ili da osiguraju neku rezervu grijanja. Naši korisnici trebaju imati strpljenja i pričekati nekoliko dana, jer imamo puno poziva u toku dana – kazao nam je Mujezin.

Izvor:avaz.ba