I LIJEK I OSVJEŽENJE: SOK OD ZOVE MOŽE POMOĆI U LIJEČENJU ALERGIJE, UBRZATI MRŠAVLJENJE, OČISTITI ORGANIZAM OD TOKSINA I OJAČATI IMUNITET

Maj je vrijeme kada zova cvjeta u punom sjaju, pa tako već ovih dana možete da napravite prvu turu soka od zove.

Berba ovih cvjetova se vrši po suhom i lijepom vremenu i u vrijeme punog cvjetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvjetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvijet po cvijet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svježina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i ljekovit. prenosi “Hayat“.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše tijelo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvjetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer može olakšati disanje i pomaći kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Sok od zove

Potrebno:

20 cvjetova zove

1 litar vode

800 g šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

U litar hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u flaše.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Izvor:haber.ba