Inflacija utjecala i na cijene u restoranima: Za porodični iftar treba najmanje 100 KM

Najjeftiniji meni od 22 KM sadrži somun, begovu čorbu, pileći file s rižom i pekarskim krompirom, sirnicu, miješanu salatu, kolač i limunadu
Brojni restorani i ovog ramazana imaju u ponudi posebne menije za one koji poste, ali i sve druge koji žele uživati u iftarskoj trpezi.

Pojava pandemije koronavirusa je tokom proteklih ramazana značajno umanjila broj onih koji su iftarili u restoranima, a čini se da ni ove godine situacija neće biti puno bolja.
Šta se nudi

Razlog tome su visoke cijene iftarskih menija, što je mnogim građanima postalo nedostižno. Prostom računicom, ne mora to biti ni najjeftiniji ni najskuplji meni, recimo od nekih 35 KM, četveročlana porodica trebala bi izdvojiti 140 KM.

Istražili smo kakva je ramazanska ponuda u glavnom gradu BiH i koliko koštaju iftarski meniji.

U ponudi jednog restorana je iftarski meni od 22 KM, ujedno i jedan od najjeftinijih na koje smo naišli, a za taj novac ćete dobiti somun, begovu čorbu, pileći file s rižom i pekarskim krompirom, sirnicu, miješanu salatu, kolač i limunadu. Navedeno je i da se topa može naručiti te da košta dodatne 2 KM.

U istom restoranu, na meniju od 38 KM nalaze se somun, teleća čorba, ramstek s povrćem, sirnica, miješana salata, čokoladna torta, cijeđena narandža i topa. Dodatno je navedeno da se u sklopu istog menija bosanska kafa, hurme i voće dobivaju gratis.
Ima i biftek

Jedan od restorana ima ponudu menija od 35 KM, u sklopu kojeg se dobiju limunada, topa, somun, teleće pečenje ili piletina s prilogom, sitni ćevap, salata, desert i bosanska kafa.

U drugom restoranu, u sklopu menija koji košta 45 KM nalaze se limunada, hurme, topa, somun, supa od paradajza s mocarelom, pileći file u gorgonzola umaku i pekarski krompir, miješana salata, čokoladni mus i svježe voće.

Ima i restorana čiji iftarski meni po cijeni od 60 KM sadrži limunadu, hurme, topu, somun, begovu čorbu, biftek u sosu od zelenog bibera s njokama, miješanu salatu, čokoladni mus i svježe voće.
Nema ispod 20 KM

Prilikom istraživanja primijetili smo da većina restorana ima iftarske ponude od 35, 45 i 60 KM po osobi.

Ponude iftarskih menija od 20 do 30 KM su rijetke, dok onih ispod 20 KM u restoranima uopće nema.
Izvor:avaz.ba