Inzko poslao saopćenje umjesto da je donio zakon koji kažnjava negiranje genocida

Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprečava negiranje genocida. Naveo je to u izjavi visoki predstavnik Valentin Inzko povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, navodeći da su takav zakon trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda.

Kako navodi Inzko, Bosna i Hercegovina se potpuno promijenila od 1995. godine – ali poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete. To je složen proces. Oporavak od nasilja, oporavak od okrutnosti, oporavak od zločina – to su duga putovanja. Često su teška. I možda nikada neće biti u potpunosti završena.

“Već 26 godina žene iz Srebrenice su primjer ostatku Bosne i Hercegovine i svijetu. Sa odlučnošću i snagom su se borile da pronađu posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova. Mnoge, ali ne sve, su dostojanstveno su sahranile svoje najmilije. Pridružile su se preživjelima iz svake zajednice u potrazi za pravdom i istinom”, navodi visoki predstavnik.

Kako dodaj, drugi u ovoj zemlji – mala manjina građana – ne mogu se pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji insistiraju – uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama – da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprečava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju. Negiranje genocida težak je teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi”, nmaveo je Inzko.

Kako dalje navodi, oni koji se – nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno – i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati.

“Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprečava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca. Takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH – iz svake zajednice – da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su podstakli zločine počinjene devedesetih”, navodi Inzko.

Kako zaključuje, na ovu tužnu godišnjicu odajemo počast žrtvama genocida i suosjećamo s preživjelima.

Još jednom potvrđujemo opredijeljenost za pravdu i istinu i pridružujemo se poštenim ljudima širom Bosne i Hercegovine koji se odriču zla koje je počinjeno u Srebrenici”, zaključuje se u Inzkovoj izjavi, navedeno je u saopćenju OHR-a.

Izvor:Radiosarajevo.ba