Istina “iza žice” / Fikret Alić očitao lekciju iz ljudskosti Mariću i Antonijeviću: On to radi već drugi put, a evo me, živi dokaz

Fikret Alić nakon svega u sebi ne nosi mržnju, ni prema Mariću, ni Antonijeviću, ni prema sličnima njima. Sa druge strane nosi ogorčenje, bol i traumatična sjećanja…

Ako slike govore hiljadu riječi, onda ona koja je prije 29 godina otkrila istinu o prijedorskim logorima govori milion i jednu riječ, a opet premalo da se opišu očaj, bol i golgota koju je preživio Fikret Alić, jedan od logoraša zloglasne Omarske kod Prijedora.

Od maja do augusta 1992. godine, koliko je logor postojao, pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske tu su doveli više od 8.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, među njima i Fikreta Alića, čovjeka sa fotografije koju je ovjekovječio britanski fotograf Ed Vulliamy.

ISTINA “IZA ŽICE”

Fotografiju koja je cijelom svijetu pokazala istinu iza žice omalovažili su režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Antonijević i voditelj i vlasnik srbijanske televizije Milomir Marić.

Izgladnjelog Fikreta Alića nazvali su propagandom protiv Srba, cirkusantom koji je sklonjen u logor iz kojeg je, kažu oni mogao izaći kad god je ko htio, no to nije prvi put da Marić vrijeđa istog čovjeka.

-Prije par godina isto me je uvrijedio Milomir Marić, sa njim je gostovao srbijanski ministar, Ivica Dačić, od tada se to vuče,  pitao sam stručnjake, državu, ima li iko da stane u kraj takvim uvredama, da se tuži Marić i slični njemu, ponovo je govorio da su me vodili po cirkusu, kazao je Alić na početku razgovora za Oslobođenje.