Istraga / Norveški naučnici: Cjepivo AstraZenece je uzrokovalo krvne ugruške

Prema istraživanju iz univerzitetske bolnice Rikshospitalet u Oslu, snažni imunološki odgovor nakon cjepiva AstraZeneca doveo je do toga da su tri zdravstvena radnika dobila krvne ugruške, od koji je jedan i preminuo.

Ovu vijest je danas ujutro objavila norveška novinska agencija NTB, prije nego što je EMA objavila svoje izvještaj, piše Vg.no.

“Dobili smo nalaze koji mogu objasniti kliničku sliku naših pacijenata”, rekao je glavni doktori profesor Pal Andre Holme iz Rikshospitaleta na vanrednoj konferenciji za štampu.

Vjerujemo da je ovo važno iznijeti, pronašli smo razuman model objašnjenja”, rekao je Holme.

Naučnici nemaju odgovor zašto je baš tih troje zdravstvenih djelatnika dobilo krvne ugruške, a ostali ljudi ne.

Imamo teorije, ali ne znamo zašto neki to dobivaju, a drugi ne“, rekao je Holme.

Holme i njegovi kolege zadnjih su dana mukotrpno radili na tome da nađu odgovor na pitanje zašto su tri zdravstvena djelatnika mlađa od 50 godina hospitalizirana zbog pojave krvnih ugrušaka nakon primanja cjepiva AstraZenece.

Smatraju da je cjepivo dovelo do neočekivane reakcije imunološkog sistema nakon čega je došlo do stvaranja krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita.

“Dokazali smo da specifična antitijela uzrokuju ovakvo stanje s trombocitima, za što je okidač bio administrirani lijek. Nema ničeg drugog osim cjepiva što može izazvati ovakvu reakciju imunološkog sistema”, kazao je Holme.