Istražili smo: Zašto poziv na COVID Call centar u Sarajevu nije besplatan?

COVID Call centar u Sarajevu (081/920-333) olakšao je mnogim građanima proceduru javljanja doktorima.

Ipak, mnoge pacijente je iznenadila činjenica da ovaj broj nije besplatan, uprkos pandemiji koronavirusa i sve većem broju zaraženih u kantonu.

Poziv je koštao 0,049 KM (cijena ostaje za HTERONET i MTel).

Odgovor na pitanje zašto je to tako dao je Arman Šarkić, portparol JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba.

“Nama je Call centar itekako dobro došao. Mi na dnevnoj bazi bilježimo u prosjeku oko 1.500 poziva koji se obavljaju preko call centra. To je jedan korak ka dostupnosti građana za vrijeme pandemije koronavirusa”, rekao je Šarkić.

Ovakav poziv traje 10 do 15 minuta i, kako je napomenuo Šarkić, ne radi se o običnom pozivu.

“Što tiče samog komercijalnog efekta, mi kao ustanova, nažalost, ne možemo utjecati. Bavimo se javnim zdravljem građana Kantona Sarajevo. Napravljen je dogovor sa kompanijom BH Telecom koja ima svoju poslovnu politiku na koju ne možemo utjecati. Koliko znam, pozivi unutar mobilne mreže BH Telecom su besplatni. Međutim, ostala dva operatera Mtel i Eronet naplaćuju svoje usluge u okviru toga“, rekao je Šarkić.

Napomenuo je da ova javna ustanova ne može utjecati na poslovne politike kompanija.

“Jedino možemo da apelujemo kao Dom zdravlja da i ostali privredni subjekti pokažu altruizam u borbi protiv koronavirusa, kao što to rade zdravstveni profesionalni na dnevnoj bazi“, poručio je Šarkić.

Nakon sjednice Skupštine KS – besplatni pozivi

Nakon javnog problematiziranja ovog slučaja na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS, iz BH Telecoma su istakli kako su pozivi od 15. marta besplatni.

Usluga Jedinstveni pristupni broj je usluga kojom se pretplatniku – pravnom licu, preko jedinstvenog pristupnog broja 081, omogućava da za sve korisnike fiksne i mobilne mreže bude dostupan na cijeloj teritoriji BiH, pri čemu se trošak poziva na ovaj broj dijeli između pozivaoca i pretplatnika usluge Jedinstveni pristupni broj, u ovom slučaju JU Dom zdravlja KS.

Izvor:Radiosarajevo.ba