Iz Budžeta BiH ponovo ide 100.000 KM parlamentarcima za smještaj u hotelima

100.000 KM osigurano u budžetu BiH ide na 22 hotela. Time se nastavlja praksa trošenja novaca poreznih obveznika na ovaj način

Iz državnog budžeta i u 2021. godini će biti izdvojeno 100.000 KM za poslanike Predstavničkog doma i delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za boravak u hotelima na području Sarajeva i Lukavice.

PIŠE: A. DUČIĆ

Objavljeno je to u novom planu nabavke Parlamenta BiH za 2021. godinu. Kako stoji u nabavci, 100.000 KM osiguranih u budžetu BiH ide na 22 hotela. Time se nastavlja praksa trošenja novaca poreznih obveznika na ovaj način.

Kako smo pisali, i u proteklim godinama se trošilo po ovoj osnovi. Tako i lani tokom pandemije.

Prema tenderskoj dokumentaciji, hoteli trebaju biti na području Sarajeva/Istočnog Sarajeva i kategorisani s tri ili više zvjezdica. Usluga hotelskog smještaja podrazumjeva: – uslugu noćenja u jednokrevetnoj sobi za jednu osobu s doručkom i uračunatom boravišnom taksom.

Također u tenderu stoji i da „ponuđač treba osigurati evropski meni odnosno da se za doručak nude sve vrste narezaka“.

Prema važećim propisima, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH koji ne ostvaruju pravo na naknadu za odvojeni život, na troškove smještaja, prijevoza za posjetu porodici, imaju pravo na hotelski smještaj u hotelima koji su izabrani na tenderu za učešće u radu sjednica domova, komisija domova i ostalih sjednica vezanih ta poslove Parlamenta BiH.

U planu nabavke predviđeno je i 5.000 KM za korištenje VIP salona na Aerodromu Sarajevo.

Izvor:fokus.ba