Iza Hitlera je ostalo vječno njemačko pokajanje, iza Ratka Mladića veličanje zločina i Republika Srpska

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, potvrdili su za N1 predstavnici žrtva koji prate presudu u haškoj sudnici. Potvrđena je prvostepena presuda.
Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Kriv je za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici…
Povodom navedenog, svoj osvrt na portalu Istraga.ba dao je i urednik Avdo Avdić, tekst prenosimo u cijelosti:
“Zavjese na njegovim prozorima su se zatresle i znao sam da nas posmatra dok montiramo stativ i kameru na makadamskom putu koji prolazi pored njegove kuće. Bio je to mart 2009. godine i kolega Refik Vejsilagić i ja dali smo se u potragu za pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske. Noć ranije smo bili ispred kuće Zijada Žigića u Bijeljini. Živio je pod lažnim imenom – Živko Mičić. Bio je pripadnik Desetog diverzantskog odreda i kao uzoran vojnik dobio je pištolj od generala Ratka Mladića. Upravo je Mladić formirao taj Odred sačinjen od hladnokrvnih ubica. Jedan Slovenac bio je niži oficir u toj jedinici. Ime mu je Franc Kos, a u Novom Selu kod Bijeljine skrivao se pod imenom Brano Manojlović. Žiga nam je otkrio gdje živi “limar Brano” i kolega Refik i ja otišli smo da ga potražimo.
Zavjese su se, rekoh, zatresle, ali iz kuće niko nije izlazio dok sam iz sveg glasa dozivao Franca. Tu je živio čovjek koji je svoj 29. rođendan, 16. jula 1995. godine, proslavio na Vojnoj ekonomiji kod Branjeva, pucajući cijelog dana na zarobljene Srebreničane. Oko 1200 ljudi ubijeno je tada na Branjevu. Sateliti su dan kasnije zabilježili fotografije na kojima se vide tijela strijeljanih Bošnjaka. Sve su ih pobili pripadnici Desetog diverzantskog odreda koji je bio pod direktnom komandom Ratka Mladića.
Zavjese su se, nakon što smo Kiko i ja otišli, ubrzo smirile. Franc Kos je shvatio da je lociran i dao se u bjekstvo. Kasnije će ga na Bajakovu uhapsiti hrvatski graničari dok je pokušavao preći u Srbiju. Osuđen je na 35 godina robije. Njegov šef Ratko Mladić dobio je doživotnu. Zavjesa u haškom sudu, kada su u pitanju zločini u BiH, polako se spušta. Ostalo je još da čujemo presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću koji su pozvani na “bis”. Kakve god presude bile – pravda neće biti zadovoljena. A evo i zašto.
Ratko Mladić bio je komandant Vojske Republike Srpske. Osuđen je za genocid, četiri udružena zločinačka poduhvata i brojne zločine protiv čovječnosti. To što će biti u zatvoru do smrti, ne znači da će s njim umrijeti njegov “poduhvat” i njegove “genocidne namjere”. U Banja Luci su mu izrazili podršku velikim transparentom. U Podrinju se skupljaju njegove pristalice da veličaju Generala, u Beogradu se organizuju TV emisije u kojima ih “sve ljubi deda Ratko”. U institucijama Republike Srpske negiraju i presude i počinjene zločine, a u Bosni i Hercegovini postoji entitet zvani Republika Srpska. Entitet nastao na četiri presuđena udružena zločinačka poduhvata kojim je rukovodio vojni i politički vrh Republike Srpske, jednom genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice, istrebljenjenjima nesrpskog stanovništva i zločinima protiv čovječnosti. Objektivnim historičarima i naučnicima ove presude će značiti mnogo kada budu provodili svoja istraživanja. Ali na terenu, u BiH, ostat će sve isto. Ratko Mladić je kriv za genocid u Srebrenici. Taj genocid negira velika većina naroda kojem je pripadao. Ratko Mladić je osuđen za istrebljenja i zločine protiv čovječnosti. Taj Ratko Mladić je heroj za većinu srpskog naroda na Balkanu. Kompletan ratni vojni i politički vrh Republike Srpske je presuđen za UZP. Taj UZP i danas postoji. Ugraviran je u Ustav BiH.
Adolf Hitler, formalno-pravno, nikad nije osuđen. Ali sve što je radio nazvano je zločinačkim i sve što je imalo veze s njim je ili ugušeno ili prigušeno. Iza neosuđenog ratnog zločinca Adolfa Hitlera ostalo je vječno kajanje njemačkog naroda.
Ratko Mladić je, formalno-pravno, pred UN-ovim sudom osuđen za genocid i udružene zločinačke poduhvate. Ali sve što je svojim djelovanjem Ratko Mladić stvorio i danas živi. Iza osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ostalo je veličanje njegovih zločina. Bez imalo kajanja. Iza neosuđenog ratnog zločinca Adolfa Hitlera nije ostala nacistička Njemačka. Iza pravosnažno osuđenih Ratka Mladića i Radovana Karadžića je ostala Republika Srpska. Sedam decenija nakon holokausta, nijedan zvaničnik bilo gdje na svijetu nema hrabrosti da negira te strašne zločine. Dvadeset godina nakon rata u BiH vlasti Republike Srpske ne priznaju zločine koje su počinili oni koje i danas smatraju herojima.
Jednom kada sve haške zavjese budu spuštene, naučnici i historičari će u miru listati presude i konstatirati u svojim knjigama ko je počeo rat i ko je počinio genocid.
Ali iza brojnih bosanskih zavjesa uvijek će vrebati neki Franc Kos. I duh Ratka Mladića.“ Tuzlanski.ba