IZBJEGAVAJTE OVA PIĆA TOKOM LJETNIH VRUĆINA!

Prije nego posegnete za čašom pića trebali bi znati da postoje napitci koji zapravo mogu pojačati vašu dehidraciju.

Stoga u nastavku pročitajte koja to pića svakako trebate izbjegavati tokom vrućih ljetnih dana!

Gazirani sokovi

Vjerovatno znate da gazirani sokovi povećavaju rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja te lošeg zdravlja vaših zubi, no slatka bezalkoholna pića sa sobom donose još jedan rizik – dehidraciju. Jedno istraživanje koje je provela organizacija American Physiological Society kaže da posezanjem za gaziranim pićem kako bi utažili žeđ zapravo možemo pogoršati dehidraciju. Stoga sljedeći put kad osjetite želju za slatkim i gaziranim pićem dodajte malo svježeg voća u čašu mineralne vode.

Alkohol

Nezavisno o tome kako primamljivo izgleda boca ili čaša hladnog piva, bilo koja vrsta alkohola posljednja je stvar za kojom bi trebali posezati tokom ljetnih vrućina. Budući da je diuretik, alkohol bi mogao dodatno povećati rizik od dehidracije. Ako ste raspoloženi za “jedno hladno” možete pokušati sljedeće – nakon svakog gutljaja alkohola uzmite gutljaj vode. Ova strategija trebala bi spriječiti dehidraciju, ali i potencijalni mamurluk!

Kafa ili čaj

Za ljude koji redovno konzumiraju kofein pića poput ledenog čaja ili kave zapravo mogu pridonijeti dnevnom unosu tekućine. Međutim, ako kofein ne konzumirate često onda vrući ljetni dan nije najbolje vrijeme za eksperimentiranje. Kofein će u vašem slučaju imati još izraženiji efekt, pogotovo kada su temperature visoke. No čak i ako redovno pijete napitke s kofeinom i za vas postoji limit tokom sparnih ljetnih poslijepodneva. Ako su vam pića s kofeinom jedini izvor tekućine obavezno uz njih popijte i dovoljno vode.

Izvor:hayat.ba