Izgubili ste dokumente na putovanju van BiH: Evo kome se možete obratiti

Putovanja su jedna od najljepši stvari koje planiramo u životu. No, nekad i putovanje može postati noćna mora, ako izgubimo dokumente ili nam ukradu pasoš i slični problemi i to na granici, aerodromu ili u toku putovanja.

Šta učiniti u tom slučaju?

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo pojašnjenje šta treba da učiniti i kome da se obratite.

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata: po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi putne isprave ili lične iskaznice, konzulat vam može:

1. izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu, ili
2. ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novi pasoš.

U slučaju hapšenja ili zatvaranja, možete zahtijevati da se o tome izvijesti Ambasada BiH.

Konzularni službenik može izvijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH i zatražiti da se upozna s motivom vašeg hapšenja, te zatražiti odgovarajuću dozvolu da vas posjeti. Isto tako će provjeriti uvjete pod kojima ste uhpšeni i jesu li pri tome poštovani lokalni zakoni. Konzularni službenik može, na vaš zahtjev, pribaviti listu advokata koji vas mogu braniti (vi snosite troškove advokata).

U slučaju bolesti, ukoliko zatražite pomoć, konzularni službenik vam može pomoći u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene ustanove (troškovi liječenja na vaš teret).

U slučaju ozbiljne nesreće, konzularni službenik će, putem nadležnog organa izvijestiti vašu porodicu. Ukoliko obitelj zatraži, s njom će razmotriti nastavak hospitalizacije (troškovi na vaš teret).

U slučaju smrti, konzularni službenik će izvijestiti obitelj. Ukoliko obitelj to traži, upoznat će je s pravnim formalnostima vezanim za prebacivanje u zemlju ili pokop posmrtnih ostataka (troškovi na teret obitelji ili osiguranja umrlog).

U slučaju različitih problema sa lokalnim organima vlasti, konzularni službenik vas može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese (advokata, prevodioca itd).

Kakvu pomoć Ambasada – konzulat ne može pružiti:

  • Ne može vas vratiti u zemlju o trošku države.
  • Ne može platiti kazne, hotelske račune, bolničke troškove niti bilo koje druge vaše troškove.
  • Ne može intervenirati u sudskom postupku da bi se postiglo vaše oslobađanje, ako ste počinili kazneno djelo na teritoriji te zemlje.
  • Ambasada ne zamjenjuje putničke agencije, bankarske institucije ili osiguravajuća društva.
  • Ne može vam pružiti konzularnu zaštitu ako posjedujete državljanstvo i te države u kojoj se nalazite.

Izvor:Radiosarajevo.ba