IZLET U SVEMIR NA AUKCIJI PRODAT ZA 28 MILIONA DOLARA

To će biti prekretnica u nastojanjima američkih kompanija da pokrenu novu eru privatnih komercijalnih putovanja u svemir.

Mjesto u raketi s milijarderom Jeffom Bezosom prodato je na aukciji za 28 miliona američkih dolara, čime je okončano jednomjesečno nadmetanje za izlet u svemir Blue Originom idućeg mjeseca.

Identitet osobe koja je platila taj iznos nije objavljen.

Nadmetanje je završeno sedam minuta nakon početka aukcije koja je održana putem telefona, javlja Reuters.

Raketa New Shepard bit će lansirana 20. jula u Teksasu.

To će biti prekretnica u nastojanjima američkih kompanija da pokrenu novu eru privatnih komercijalnih putovanja u svemir.

Osnivač Blue Origina i direktor Amazona, Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i dugogodišnji zaljubljenik u svemir, natječe se s milijarderima Richardom Bransonom i Elonom Muskom da prvi otputuje u svemir.

  • Gledati Zemlju iz svemira promijeni vas. Promijeni vaš odnos s ovim planetom, s čovječanstvom – rekao je Bezos u video poruci prije aukcije, dodajući da će ga na putovanju pratiti i brat Mark.

Novac prikupljen aukcijom namijenjen je u dobrotvorne svrhe, no Blue Origin se nada da će dati zamah njegovim planovima da razvija tu vrstu turizma koja bi do 2030. po procjenama UBS-a mogla donositi tri milijarde dolara na godinu.

No Branson, osnivač kompanije Virgin Galactic Holdings Inc, mogao bi pokušati ukrasti Bezosu trenutak slave i pridružiti se mogućem testnom letu na rub svemira za vikend 4. jula Virginovom letjelicom VSS Unity, saznaje se iz upućenih izvora.

Blue Origin i Virgin Galactic, kao i Muskov SpaceX, razmatraju i korištenje svojih raketa za povezivanje udaljenih gradova u svijetu.

To bi tržište moglo vrijediti više od 20 milijardi dolara, po UBS-u.

Izvor:hayat.ba