Izrael ima jako puno vakcinisanih. Zašto je onda sad prvi po broju novozaraženih?

IZRAEL danima ima više od 10.000 novih slučajeva covida-19.

Tek je danas zabilježeno manje novozaraženih – 884.

Ministarstvo zdravstva je u četvrtak navečer izvijestilo o 11.246 novih infekcija na oko 145.000 testova obavljenih dan ranije, odnosno 7.9% testiranih je bilo pozitivno – što je najveći postotak od početka pandemije.

Prema međunarodnim izvješćima, Izrael je na prvom mjestu u svijetu po broju novih dnevnih slučajeva po glavi stanovnika u posljednjih sedam dana, piše Jerusalem Post. S obzirom na to da Izrael spada među zemlje koje imaju najviše cijepljenih, postavlja se pitanje kako to da sada ima najviše novozaraženih.

Krenuli testirati učenike

Stručnjaci smatraju da je skok u broju novozaraženih povezan s testiranjem djece kod kuće prije početka školske godine, koja je počela u srijedu. Oko polovica novozaraženih bili su učenici mlađi od 18 godina. Ukupno je covid-19 zabilježen kod više od 40.000 učenika. Osim toga, oko 57.000 ih je u izolaciji, izvijestilo je ministarstvo obrazovanja.

Kampanja testiranja učenika pokazala se uspješnom. Oko dva milijuna roditelja testiralo je svoju djecu te se ustanovilo da je 7900 njih bilo zaraženo, što znači da bi, da su išli u školu, u izolaciju trebalo ići oko 180.000 njihovih kolega iz razreda.

Crvena područja
Salman Zarka, izraelski stručnjak za covid-19, kazao je kako bi se učenici mogli još jednom testirati na antitijela nakon razdoblja Velikih svetih dana, prije nego što se vrate u školu u listopadu. Cilj bi bio isti – registrirati tko je od djece zaražen prije nego što prenesu infekciju na njihove prijatelje i učitelje/nastavnike.

Izrael ima 171 crveno područje, odnosno mjesto s najvećom razinom infekcija. Na tim područjima učenici srednjih škola u kojima je cijepljeno manje od 70% učenika imaju nastavu na internetu.

“Cjepivo nije otrov. Otrov je virus”
Premijer Naftali Bennett je u srijedu poručio učenicima kako cjepiva djeluju i da bi ih u sljedeća dva mjeseca trebalo odobriti za mlade u dobi od šest do 12 godina.

“Cjepivo nije otrov. Otrov je virus. Cjepivo samo jača naše tijelo u borbi protiv virusa”, kazao je Bennett.

Izraelsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u četvrtak da je stopa reprodukcije u zemlji 1.09. Zaraženo je oko 90.000 građana, a hospitalizirano ih je 1068. 673 osobe su u teškom zdravstvenom stanju.

No broj ozbiljnih slučajeva nastavlja opadati. Početkom tjedna je na intenzivnom odjelu bilo njih 750.

“Prvi put ovoga tjedna, u četvrtom valu, bilo je manje novih kritično bolesnih pacijenata u odnosu na prethodni tjedan”, napisao je na Twitteru Eran Segal, biolog koji savjetuje vladu.

“Stopa reprodukcije, kada se gledaju ozbiljni slučajevi, pala je ispod jedan i iznosi 0.98.”

Veći broj pacijenata s ozbiljnim stanjem nije cijepljen
Broj pacijenata s ozbiljnim stanjem koji se nisu cijepili premašuje one koji su se cijepili. U Izraelu je obje doze primilo gotovo 5.5 milijuna ljudi, a manje od milijun je necijepljenih. Prema podacima ministarstva zdravstva, 363 pacijenta na intenzivnoj njezi nisu cijepljena, a 282 jesu.

Štoviše, 209 necijepljenih osoba starijih od 60 godina je u teškom stanju od samo 100.000 necijepljenih, u usporedbi s 222 cijepljene osobe od 1.5 milijuna cijepljenih, prenosi “Buka“.

Prema stranici Worldometer, u Izraelu je do sada zabilježeno preko milijun slučajeva zaraze covidom-19, a ukupno je umrlo 7129 osoba. Najveći broj smrtnih slučajeva zemlja je imala krajem siječnja, kada je u jednome danu umrla 101 osoba. Tijekom tog vala, između prosinca 2020. i veljače 2021., umiralo je između 50 i 100 ljudi dnevno. U ovome valu broj smrtnih slučajeva se kreće između 17 i 55 dnevno.

Izvor:haber.ba