IZRAEL PONOVO GAĐAO CILJEVE U GAZI

Izrael je potvrdio da je danas u odgovoru na zapaljive balone koji su lansirani iz Gaze, gađao vojne ciljeve i lansirna mjesta Hamasa.

Izraelska vojska je potvrdila vazdušne napade na Gazu i navela u saopštenju objavljenom na Twitteru da se sprema za različite scenarije uključujući i i mogućnost eskalacije neprijateljstva sa Hamasom, a mediji u Gazi saopštili su da su izraelski avioni danas bombardovali nekoliko civilnih ciljeva, ali nije bilo potvrde o eventualnim žrtvama, prenosi AP.

U srijedu je izraelska vojska pokrenula vazdušne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, čime je prvi put prekinuto primirje postignuto krajem maja, kao odgovor na zapaljive balone ispaljene sa te palestinske teritorije.

Tome je prethodilo veliko okupljanje izraelskih ultranacionalista, koji su na skupu u utorak koji je dozvolila Vlada, marširali i skandirali rasističke parole, obilježavajući zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine, što su Palestinci doživjeli kao provokaciju, i sa položaja u Gazi odgovorili lansiranjem zapaljivih balona koji su izazvali najmanje 10 požara na jugu Izraela.

U nedavnim sukobima Izraela i Pelstinaca ,koji su trajali 11 dana i okončani primirjem 21. maja, stradalo je više od 250 ljudi, među kojima i 68 djece, većina od njih u Gazi.

Izvor:hayat.ba