Japan donirao BiH 7,4 miliona KM za borbu protiv ilegalnih migracija

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila u posjetu ministra vanjskih poslova Japana Toshimitsua Motegija, a u okviru posjete potpisan je sporazum o bespovratnoj pomoći Japana u iznosu od 500 miliona japanskih jena (7,4 miliona KM)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u subotu sa ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon bilateralnog sastanka delegacija ministarstava BiH i Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena (7,4 miliona KM).

U izjavi za medije Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH. To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas”, navela je Turković.

Kazala je kako je s japanskim kolegom razgovarala o unapređenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa. Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija.

“To će biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom”, dodala je ministrica Turković.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

“Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici”, naglasila je ministrica Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast.

Ministrica je kazala da tu postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.

“Ja sam vrlo otvoreno pitala kolegu Motegija šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, poručila je ministrica.

Japanski ministar Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.

“Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme”, istakao je ministar Motegi.

Naglasio je da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u EU vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope dodavši da će Japan kroz “Inicijativu o saradnji na Zapadnom Balkanu”, koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti pomagati unutrašnje reforme Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju.

“Moja posjeta je prilika da dodatno ojačamo dosadašnje dobre odnose između Japana i Bosne i Hercegovine. S tim zajedničkim ciljem, spreman sam da nastavim sarađivati sa ministricom Turković”, kazao je na kraju japanski ministar vanjskih poslova Motegi.

Potposan je i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.

Izvor.fokus.ba