JOE BIDEN JE POKUŠAO KONTAKTIRATI KIM JONG-UNA, ALI UZALUDNO

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt s vlastima Sjeverne Koreje, ali službeni Pyongyang nije odgovarao na pozive.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, CNN javlja kako je Bidenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt sa administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Yong-una.

  • Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa sjevernokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na reduciranju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pyongyanga nismo dobili nikakav odgovor. Usprkos jednogodišnjim inicijativama SAD-a, sa Sjevernom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog – kazao je viši službenik administracije za CNN.

Ne otkrivajući detalje pokušaja kontaktiranja Pyongyanga, neimenovani izvor je kazao kako Bidenova administracija razmatra prijetnju koju Sjeverna Koreja predstavlja za SAD i regiju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump se u junu 2018. godine sastao se s Kim Yong-unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Izvor:hayat.ba