Još jedan sjajan bh. atletičar: Ćuković oborio rekord BiH star 42 godine

Stefan Ćuković, atletičar Sarajeva i reprezentativac Bosne i Hercegovine sinoć je na mitingu u Beogradu oborio dvoranski rekord BiH u trci na 1.500 metara, kojeg je postavio slavni Vinko Pokrajčić u Beču još 1979. godine.

Ćuković je trku istrčao u vremenu 3 minuta, 47 sekundi i 47 stotinki, osvojivši treće mjesto, što je bilo dovoljno da ”sruši” rekord star 42 godine, kada je Pokrajčić trčao 3:48,20, javlja Anadolu Agency.

”Svako sanja da bude najbolji u svojoj državi. San mi se ostvario jer sam postao rekorder Bosne i Hercegovine. Težio sam tome u posljednje vrijeme.

Trud i rad su se isplatili”, rekao je 23-godišnji Ćuković te o trci koju će pamtiti do kraja života, istakao: ”Trčao sam opušteno. Prvo sam mislio da krenem jako, ali sam onda odlučio ostati nazad i startovati u lakšem ritmu.

Snagu sam ostavio za finiš kada sam išao maksimalno. Ispostavilo se da sam dobro taktizirao, odnosno odradio trku”.

Ćuković, jedan od najvećih potencijala bosanskohercegovačke atletike naglašava kako u narednom periodu ima velike ambicije.

”Kroz koju godinu planiram da oborim rekord Bosne i Hercegovine na 1.500 metara i na otvorenom. Nadam se da ga mogu srušiti, ukoliko budem kvalitetno trenirao i ne bude povreda”, kazao je Ćuković.

Vinko Pokrajčić rekorder je Bosne i Hercegovine u trci na 1.500 metara na otvorenom. Najbolje bh. vrijeme svih vremena postavio je u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije 1981. godine – 3:39,83.

Izvor:(Tuzlanski.ba)