Jutjuberi iz Putićeva kod Travnika uzgajaju nojeve: Prave su maze

Ptice kao i čovjek žele pažnju i pozornost a mi im sve to dajemo, rekao Lovrinović

Osim što imaju svoj jutjub kanal, Oliver Topalović i Vilim Lovrinović iz Putićeva kod Travnika već godinu se bave i uzgojem nojeva i drugih vrsta ptica u vlastitom zoo vrtu u kojem se mogu vidjeti i zečevi, patke, kokoši…

– Kupili smo ih kada su bili jako mali, pravi ptići. Evo za godinu dana narasli su preko dva metra. Troje mladih u transportu je stradalo jer nismo imali nikakvog iskustva kako ih pravilno transportirati iz Bijeljine do Putićeva. Ali evo, postali su prave maze. Svakodnevno ih posjećujemo, mazimo i ptice to osjete. Uskoro ćemo naš zoo vrt obogatiti i novim vrstama velikih ptica iz Australije i Amerike. Koliko nam je poznato u središnjoj Bosni ovo su jedini nojevi za sada – kazao je Topalović za portal Flash.

Lovrinović kaže da su nojevi hranu jedu iz ruke.

– Toliko su se pripitomili da je to prava atrakcija. Ptice kao i čovjek žele pažnju i pozornost a mi im sve to dajemo. Iznenadio sam se da mnogi ribolovci traže perje od noja. Izrađuju mušice za fly fishing. Kažu da se jedno pero prodaje i po 10 KM, ali evo mi to ribolovcima nudimo besplatno – dodaje Lovrinović.

Nojevi postaju zreli za parenje tek kada navrše tri godine. Njihova težina može iznositi i do 160 kilograma a poznati kao ptice trkačice mogu trčati 65 kilometara na sat, piše Flash.

Izvor:avaz.ba