KADA ČUJETE KOLIKO JE CRNI PARADAJZ DOBAR ZA ZDRAVLJE, UZIMAT ĆETE GA SVAKI DAN: NISTE MOGLI NI DA ZAMISLITE

Među pedesetak sorti paradajza koje se uzgajaju je i crni paradajz. Gotovo ga je nemoguće naći na pijacama i u marketima, jer ga poljoprivrednici sade uglavnom za sopstvene potrebe.
Crveni, roze, žuti, ali i crni. Baš takav paradajz već pet godina uzgajaju Ćatići u Masloševu (Srbija). Sjeme su dobili od rođake, koja ga je donijela iz Severne Makedonije. Crni paradajz izazvao je pažnju komšija, pa Ćatići nesebično dijele sjeme.

-Isto kao ovaj običan paradajz se gaji. Posadi se, rasadi se u čašice i posle se posadi u baštu i kad sazri bude crvene, a ovako je crn. Skroz ne pocrveni, ostane mu – pola je crven, pola dođe crn“, objašnjava Slađana Ćatić za RTS.

A kada se presječe, isti je kao običan paradajz, samo manji. I ukus mu je isti.
-Služi za ove dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom ga uzgajaju za spostvene potrebe“, dodaje Slađana.

Zbog čega je paradajz crn? Odgovor na to pitanje, kažu agronomi, leži u antocijanu.

-To je biljni pigment koga ima u voću i povrću koje je tako plavičaste, crne boje. Ukrštanjem, crvenog, klasičnog paradajza i ljubičastog paradajza, antocijan je u crnom paradajzu zastupljen. Dobar je za liječenje raka i prevenciju mnogih bolesti, dijabetesa, dobar je za dijete, za mršavljenje i blagotovran je za zdravlje čovjeka svakako“, navodi Lazar Mitrović, agronom.

Izvor:hayat.ba