Kafa iz izmeta ptice Jacu jedna od najskupljih na svetu!

Kafa od jacu ptica (ugrožena vrsta ptica nalik fazanu) je jedna od najređih i najskupljih vrsta kafa na svetu. Napravljena je od kafe koju jacu ptice unose, probavljaju i izlučuju.

Hoćemo reći ova naskuplja kafa na svetu nastaje tako što ptica Jacu jede zrnevlje (bobice) kafe i potom ga nesvareno ostavlja u prirodi zajedno sa svojim izmetom.

Ljudi ovaj izmet u prašumama Brazila skupljaju, zatim se on pere i suši i potom peče a od njega dalje nastaje brend pod nazivom Jacu kafa.

Vrednost ove kafe je u tome što prolaskom kroz crevni trakt ptice zrna kafe budu blago izmenjena, tako da njena aroma bude prijatna i ne tako gorka kao klasična kafa.

Sakupljanje izmeta jaku ptice je samo početak vrlo mukotrpnog procesa. Zrnevlje od kafe izbačene od ptice Jacu mora se ručno izvaditi iz izmeta, oprati i odstraniti ljusku iz zaštitnih membrana.

Upravo ovaj mukotrpan posao čini kafu za ptice Jacu znatno skupljom od ostalih vrsta kafa

Tako na primer Jacu kafa u Britaniji košta oko hiljadu i sedamsto evra.

Prevedeno u naš novac, jedna šoljica kafe košta 70 KM, tako da bi sa prosečnom platom na primer od 1000 KM mi mogli da kupimo jedva četrnaest šolja ove kafe.

Za razliku od kafe kopi luwak koju probavljaju indonezijske cibete, zrna se brže kreću kroz probavni sistem ptica Jacu i ne razgrađuju se životinjskim proteinima ili želučanim kiselinama.Dobijene bobice se prže, a kava dobijena od njih navodno ima jedinstven, orašast ukus s nijansama slatkog anisa.

Izvor: Zanimljivostidana.com /rtvbn.com