Kanađanin kamionetom namjerno udario petočlanu muslimansku porodicu, četiri osobe poginule

Kako su saopćili nadležni, udario ih je dok su bili na trotoaru raskrsnice.

Nathaniel Veltman se tereti da je u noći 6. juna u kanadskom gradu Londonu kamionetom namjerno udario petočlanu porodicu zbog toga što su muslimani. Tom prilikom su poginule četiri osobe.

Kako su saopćili nadležni, udario ih je dok su bili na trotoaru raskrsnice.

“Postoji dokaz da je ovo bio planiran napad motivisan mržnjom. Vjeruje se da je porodica bila na meti napadača iz razloga što su njeni članovi islamske vjeroispovijesti. Ne postoji nikakva povezanost između osumnjičenog i žrtvi”, izjavio je detektiv Paul Waight.

Na mjestu događaja preminula je 74-godišnjakinja, dok su muškarac (46), žena (44), tinejdžerka (15) i dječak (9) prevezeni u bolnicu. Prema policijskim navodima, dvije odrasle osobe i tinejdžerka su preminuli u bolnici.

Dječak se oporavlja i nije životno ugrožen. U policiji su ukazali na to da njihovi srodnici nisu željeli da identitet žrtava bude javno objavljen.

Kako je izjavio detektiv Waight, 20-godišnji Veltman je crnim kamionetom udario petočlanu porodicu dok su bili na trotoaru raskrsnice. Potom je vozilo parkirao u blizini tržnog centra, a onda je uhapšen. Tereti se za četverostruko ubistvo i pokušaj ubistva. Nadležni ga nastoje optužiti za terorizam.

Čelnik policije ovog kanadskog grada Steve Williams je poručio da ne postoji tolerancija za one koji čine nasilje motivisano mržnjom. Oglasio se i kanadski premijer Justin Trudeau kazavši da muslimanska zajednica u ovoj državi ima podršku vlasti. On je također osudio nasilje i mržnju, piše CNN.

Izvor:haber.ba