Kanton u BiH donio novu mjeru: Zabranjen rad ugostiteljskih objekata od 21 do 5 sati

Hercegovačko-neretvanski kanton uveo je novu mjeru  – zabranjen je rad ugostiteljskih objekata u periodu od 21 do 5 sati ujutro.

Ova odluka je donesena na sjednici Vlade HNK, a na prijedlog Kriznog štaba ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, sve zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.

Kako je navedeno uz ograničen rad je zabranjena i muzika uživo u svim ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta.

Istaknuto je da mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika.

U HNK u posljednja 24 sata od testiranih 786 uzoraka na koronavirus je pozitivno 195 osoba od kojih je 133 iz Mostara, 16 iz Konjica, 12 iz Stoca, 10 iz Čapljine, 3 iz Čitluka, 6 iz Jablanice, 7 iz Prozora-Rame, 6 iz Ravnog i 2 iz Neuma.

U Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar na bolničkom liječenju trenutno su 93 bolesnika, od kojih je 14 na invazivnoj i 1 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Tokom posljednja 24 sata hospitalizirano je osam, a otpušteno 10 pacijenata.