Katar izdvaja 100 miliona dolara za najmanje razvijene i zemlje u razvoju

Država Katar učestvovala je putem videokonferencije na zajedničkom tematskom događaju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) o najmanje razvijenim zemljama (LDCs) pod nazivom “Diverzifikacija finansijskih alata za jačanje investicija u najmanje razvijenim zemljama. ”
Nj.E. zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani predstavljao je Državu Katar na ovom sastanku.

U svom obraćanju Al-Thani je iskazao iskrenu zahvalnost Nj.E. Predsjedniku Generalne skupštine i Nj.E. Predsjedniku ECOSOC-a na održavanju ovog važnog zajedničkog događaja, dodajući da Država Katar cijeni prioritet koji je dat pitanjima vezanim za najmanje razvijene zemlje i visoko mjesto koje zauzima na dnevnom redu Generalne skupštine i ECOSOC-a, te pohvalivši podršku UN-a pruženu tim zemljama.
Zatim je rekao da je u vremenu kada svijet svjedoči ubrzanom ritmu klimatskih rizika koji imaju negativne efekte na najmanje razvijene zemlje i zasnovano na svijesti Katara o važnosti podrške zemljama koje se suočavaju sa posebnim izazovima na ovom polju, NJ.V. emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani je najavio, tokom Samita o klimatskim akcijama u septembru 2019. godine, doprinos Države Katar od 100 miliona američkih dolara za podršku malim ostrvskim državama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama u rješavanju klimatskih promjena. Katarski fond za razvoj (QFFD) provodi ovo obećanje kroz partnerstva i finansiranje projekata i ciljanih inicijativa koje pomažu u jačanju otpornosti i prilagođavanja na klimatske promjene.

Nj.E. zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani je objasnio da je, u okviru efikasnog partnerstva Države Katar u međunarodnoj zajednici za suočavanje sa globalnim izazovima, Država Katar ponosna što je domaćin Pete konferencije Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama (LDC5) u periodu od 23. do 27. januara 2022. i raduje se što će ova konferencija upotpuniti uspjehe postignute na prethodnim konferencijama. Dodao je da će konferencija u Dohi biti važna prekretnica kao odgovor na ispunjavanje težnji ovih ekonomski perspektivnih zemalja, bavljenje osnovnim uzrocima postojećih izazova i postizanje daljnjeg napretka u podršci pitanjima najmanje razvijenih zemalja.
Također je potvrdio da će Program rada iz Dohe za sljedeću deceniju služiti kao polazna osnova i putokaz, jer je to prvi program rada koji će se prioritetno baviti posljedicama pandemije COVID-19 na najmanje razvijene zemlje i pomagati im da postignu razvoj u sljedećih deset godina u skladu s Agendom za održivi razvoj do 2030. godine i izlaskom tih zemalja sa liste najmanje razvijenih zemalja. Istakao je da je Država Katar spremna da veliki dio svoje razvojne pomoći dodijeli zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama širom svijeta, jer je putem međunarodnih organizacija i dobrotvornih organizacija već dala doprinos u iznosu većem od 140 miliona američkih dolara za jačanje sposobnosti mnogih zemalja za ublažavanje utjecaja pandemije, posebno u najmanje razvijenim zemljama.

Na kraju je naglasio je da će Država Katar uložiti napor da nastavi pružati inicijative koje doprinose ublažavanju tereta zajedničkih izazova i kriza i nastavi raditi na principu saradnje i partnerstva, uz želje da ovaj sastanak postigne željene ciljeve. Poželio je dobrodošlicu svim učesnicima na LDC5 u Dohi 2022. godine, izražavajući svoju težnju za njihovim aktivnim učešćem.

Izvor:saff.ba