KATASTROFA NA POMOLU: GRAD I OLUJA POHARALI FRANCUSKU, U ITALIJI SUŠA, UGROŽEN UROD PŠENICE I RIŽE

Poljoprivreda u Francuskoj teško je stradala proteklog vikenda u tuči i žestokim olujama, dok poljoprivrednici u Italiji upozoravaju na teške posljedice suše, posebno u urodu riže.

Grad, jak vjetar i obilna kiša prouzročili su štetu na površinama zasijanim pšenicom, voćnjacima i vinogradima u gotovo 65 francuskih departmana, izvijestila je udruga FNSEA.

  • Šteta je vrlo značajna, neka poljoprivredna gazdinstva izgubila su i 100 posto uroda – stoji u saopćenju udruženja francuskih poljoprivrednika. Oluje su poharale Francusku uoči žetve pšenice, napominje Reuters, podsjetivši da je Francuska četvrti izvoznik te žitarice u svijetu.

Strah od suše u Italiji
Poljoprivrednici na sjeveru Italije, u regijama kao što su Piedmont, Valle d’Aosta i Trentino Alto Adige, više pak strahuju od suše s obzirom na prognoze da i u ovoj sedmici mogu očekivati visoke temperature.

Italija je u ovoj godini zabilježila tek polovinu uobičajene količine padavina, prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, koja izgubljenu proizvodnju procjenjuje na gotovo milijardu eura, ističući da je najteže prošla dolina rijeke Po.

  • Najteže su oštećeni nasadi riže i sve ostale žitarice, od pšenice do kukuruza, uz prognozirani pad prinosa – saopćio je Coldiretti.

Smanjeni urod pšenice u zapadnoj Evropi mogao bi dodatno srezati globalnu opskrbu koja je pod pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu s obzirom na to da su i Ukrajina i Rusija veliki proizvođači pšenice, napominje Reuters.

Izvor: hayat.ba