Kim Jong-un ostvario prijetnju svoje sestre: Bajdenu stigao raketni pozdrav iz Pjongjanga!

Čini se da je Kim požurio napraviti prvi korak da pokaže svoj stav prema novoj vladi

Kim Jong-un ispalio je nekoliko raketa kratkog dometa prošlog vikenda nakon što je pod pokroviteljstvom novog predsjednika SAD američka vojska prošle sedmice izvela vojne vježbe s Južnom Korejom u njegovom dvorištu, tvrde izvori upućeni u situaciju na podijeljenom poluotoku, prenosi Jutarnji list.

To se navodno dogodilo nakon što je Kimova sestra poslala prijeteću poruku Vašingtonu u kojoj je novu administraciju upozorila: Imam savjet za novu garnituru koja s drugog kraja svijeta pokušava širiti smrad baruta na našem poluotoku. Ako želite mirno spavati iduće četiri godine, bolje vam je da se suzdržite od smrada na prvom koraku.”Još službeno nepotvrđeno Kimovo testiranje raketa sada predstavlja bacanje rukavice u lice Džou Bajdenu (Joe Biden) čiji se saradnici još nisu izjasnili oko stava nove vlade prema problematičnom susjedu Seula.

No, da traje revizija odnosa s Pjongjangom zbog zveckanja nuklearnim oružjem je jasno, i on teško da će biti jednako srčan kao što je bio s Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom (Trump).

Podsjetimo, nakon početnog vrijeđanja i prijetnji “velikim i malim nuklearnim gumbovima”, dvojica su se šefova država susrela i pokušala doći do nekakvog dogovora. Od toga nije bilo ništa, no činjenica da ga je neko doživljavao kao ozbiljnog državnika Kima je bila dirnula, piše Jutarnji list.

Čini se da je Kim požurio napraviti prvi korak da pokaže svoj stav prema novoj vladi. Američki odbrambeni zvaničnici sedmicama su upozoravali da obavještajni podaci ukazuju na to da bi Pjongjang mogao ispaliti nove rakete.

Ovo testiranje svakako će ih prisiliti da se ubrzaju s donošenjem nove strategije i privući im pažnju na latentnu prijetnju u kineskom susjedstvu.

Ono što se zna je da je Bajdenova administracija, pokušavajući blokirati potencijalne probleme koje bi joj nepotrebno stvorio Kim, nekoliko puta pokušala uspostaviti kanale komunikacije s Kimom. No, nije bilo odgovora. Dosad.

Izvor:avaz.ba