KINA DOZVOLILA PAROVIMA DA MOGU IMATI TROJE DJECE

Kina je relaksirala pravila o broju djece koje može imati jedna porodica pa je tako sada dozvoljeno imati tri umjesto dosadašnja dva djeteta.

Do početka 2016. godine, u Kini je bilo dozvoljeno imati samo jedno dijete, a ovakva politika je započeta još 1970. godine s ciljem smanjenja nataliteta i kontrole rasta stanovništva. Bračni parovi su od početka 2016. do danas smjeli imati dvoje djece, a sada je došlo do još jedne revolucionarne promjene u kineskoj natalitetnoj politici stoga ćekineske vlasti dozvoliti tri djeteta po porodici.

Nova odluka predstavlja kraj strogih pravila o rađanju djece, a promjena politike o maksimalno dva djeteta dolazi usljed pada nataliteta u Kini. Popisi stanovništva su pokazali da su Kinezi imali najsporiji tempo rasta populacije u posljednjih nekoliko decenija.

Upravo to je napravilo pritisak na Peking da relaksira mjere za parove da imaju više beba i tako spriječe pad stanovništva.

Prema državnom mediju Xinhua, ovu je promjenu odobrio predsjednik Kine Xi Jinping.

Prema popisu koji je objavljen početkom ovog mjeseca, prosječna godišnja stopa rasta u posljednjih 10 godina iznosila je 0,53 posto, dok je stopa između 2000. i 2010. iznosila 0,57 posto što je stanovništvo dovelo na 1,41 milijardu.

Izvor:hayat.ba