Ko je čovjek koji je ošamario Emmanuela Macrona

Osumnjičeni Damien Tarel je pretplatnik na krajnje desnim YouTube kanalima i ljubitelj mačevanja, tvrde izvori.
Čovjek za kojeg se tvrdi da je ošamario francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretplatnik je na nekoliko krajnje desnih YouTube kanala i ljubitelj srednjovjekovnog mačevanja, objavili su u srijedu mediji i izvori bliski istrazi.
Izvor iz policije identificirao je osumnjičenog kao 28-godišnjeg Damiena Tarela, koji nema policijski dosije.
On se nalazi u pritvoru i pod istragom je, a očekuje se da će biti optužen za napad na javnu ličnost, što je prijestup koji nosi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora i globu od 45.000 eura
Macron, koji je bio na putovanju zemljom nakon pandemije, a manje od godinu uoči predsjedničkih izbora, napadnut je u utorak u južnoj Francuskoj dok je pozdravljao manju grupu posmatrača.
Video snimak napada brzo se proširio društvenim mrežama.
Na njemu se vidi da je Tarel ošamario Macrona, te povikao „Dole sa Makronijom“ i „Montjoie, Saint-Denis“, što je bio borbeni povik francuske vojske dok je zemlja još bila monarhija.
‘I ranije bio meta građana’
Izvor blizak istrazi opisao je Tarela kao nekoga ko je “pomalo izgubljen, pomalo štreber i pomalo gejmer“.
Vodio je lokalni klub ljubitelja borilačkih vještina fokusiranih na historijske evropske borilačke vještine, uključujući tradicionalno mačevanje.
Macron je rekao da se nije plašio za sigurnost, te se nakon šamara nastavio rukovati s ljudima.
U intervjuu novinama Dauphine Libere, rekao je da je indicent „izolovan događaj“ i čin „gluposti“.
Macron je i ranije bio na meti građana.
Godine 2016., kada je bio ministar ekonomije, predstavnici trgovačkog sindikata gađali su ga jajima zbog reforme rada, a dvije godine poslije bio je meta antivladinih demonstranata.
Glasnogovornik vlade Gabriel Attal objavio je da će Macron nastaviti putovanje prema planu i ostati u kontaktu sa francuskom javnošću. (Agencije)
Izvor:Tuzlanski.ba