Koje su posljedice konzumiranja prevelike količine kafe

Stručnjaci smatraju da biste trebali konzumirati do četiri šolje kafe dnevno, ali mnogi je piju u znatno većoj količini, što se može odraziti na zdravlje.

straživanje objavljeno u Journal of Psychopharmacology pokazalo je da previše kofeina uzrokuje pretjerani stres, anksioznost pa čak i depresiju. Također se možete susresti s poremećajima spavanja. Iako redovno ispijanje kafe ima mnogo zdravstvenih prednosti, svođenje dnevnog unosa kafe na minimum može pomoći da zadržite kvalitetan san, prenosi Eat This, Not That.

Moglo bi doći i do aritmije. Jesu li vam se ikada ruke počele tresti nakon što ste popili previše šoljica kafe? Ako ste se susreli s ovom pojavom, obavezno biste se trebali obratiti ljekaru. Osim toga, susrest ćete se s glavoboljom i redovnim napadima panike.

Naravno da većina nas naročito pije kafu i druge napitke koji sadrže kofein kada se osjetimo umorno. Međutim, negativan efekat se povećava ukoliko dodamo previše šećera. Istraživanje objavljeno u Innovations in Clinical Neuroscience pokazalo je da učestalo konzumiranje kofeinskih napitaka dovodi do prekomjernog umora i iscrpljenosti.

Nivo energije se smanjuje kako kofein nestaje iz organizma. Nikada nemojte piti kafu zato što želite duže ostati budni. Poremećeni san će uzrokovati još veći umor tokom narednog dana i tako ćete upasti u začarani krug.

Izvor: Klix.ba