– Svaki put na sastanku s predstavnicima Srbije, počev od predsjednika Vučića, gospodin Šefik Džeferović i ja, postavljamo pitanje Novaka Đukića. Naravno, gospodin Milorad Dodik u tome ne učestvuje. Postavlja se pitanje i da se, po potpisanom protokolu, u BiH vrate dva naša državljanina kojima se sudi pred sudom u Beogradu – rekao je danas na Kapiji Željko Komšić.

Podsjećamo, za zločin na Kapiji pred Sudom BiH nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

– Nažalost, nema ispravne reakcije, pa dolazimo do zaključka da politički vrh Srbije nije sazrio za bilo koju vrstu moralnog, ljudskog, pa na kraju krajeva i političkog ozdravljenja, kada govorimo o zločinu na Kapiji i svemu što se desilo u cijeloj BiH. Očigledno je da ćemo morati još dugo vremena da se nosimo s tim – rekao je Komšić.

Srbiji ništa ne smeta, istakao je Komšić, da krene putem moralnog i ljudskog ozdravljenja.

– Kao i obično u životu, ako vam treba izgovor da nešto ne uradite, lako ćete ga naći. Nema dovoljno moralne snage da se kaže, da tako je bilo, nanijeli smo vam zlo, i u ime onih koji su vam nanijeli zlo, izvinite – zaključio je Komšić.