Komšić: Potezi koje vuče međunarodna zajednica vode podjeli BiH

Čovjek uvijek mora biti oprezan i pažljivo motriti iz kojeg grma vas neko može zaskočiti. Mislim, naravno, na cijelu situaciju u BiH, pa i u regiji, poručio je danas u emisiji Rezime Federalne televizije član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

BiH je žrtva pragmatičnih interesa

– Nakon nešto više od dvije decenije stalne priče o potrebi unapređenja sistema u BiH, a nadajući se da će to biti trend i u zemljama regiona, pozivajući se prije svega na potrebu uspostavljanja sistema poštivanja osnovnih ljudskih prava, vladavine prava, poštivanja propisa, međususjedskih odnosa, prijateljskih, dobrih, očigledno da su i oni od kojih smo očekivali da nam tu pomognu digli ruke od takvih planova i ideja i takvog pristupa rješavanju situacije u regiji – kazao je Komšić.

Jednostavno, dodaje, krenuli su drugim, beskrajno pragmatičnim, makijavelističkim principom da treba zadovoljiti apetite jačih, a da slabiji trebaju platiti cijenu. Zbog toga treba stalno biti na oprezu, “biti budan i spreman da vas zaista zaskoče.”

Komšić je pojasnio da je to u stvari međunarodna zajednica.

– To su pojedine zemlje, institucije, organizacije, pa čak i dio nevladinog sektora koji se očigledno okrenuo pragmatičnim ciljevima i zastupanju interesa pojedinih zemalja. Više ima vođa, ali zna se ko je glavni baja u ovom globalnom selu. Naravno, SAD su najjači globalni igrač u ovom trenutku – govori Komšić.

Ocjenjuje da je BiH žrtva pragmatičnih interesa.

– Posljednjih nekoliko godina se promijenio pristup SAD-a. On je definisan na način – hajdemo biti onako anglosaksonski praktični, odustanimo od ideala i velikih priča. Okrenuli su se jednostavno pragmatičnom pristupu definišući situaciju u istočnoj Evropi na sljedeći način – da bi se to održalo koliko – toliko stabilno valja podržati tri velika nacionalizma u regiji, a to su albanski, srpski i hrvatski. Kad pogledate poteze koje vuku, sve ide u tom smjeru – mišljenja je Komšić.

EU se ovo ne sviđa

Na pitanje postoje li svjetske sile koje bi danas pristale na podjelu BiH, poručio je – naravno da postoje.

– Vrlo brzo je u BiH zaboravljen onaj čuveni Janšin non-paper. Međutim, ono sve što se radi izgleda samo kao operacionalizacija onoga što je pisalo u tom non-paperu, pa će se ispostaviti da on čak nije bio njegov. Mi često guramo glavu u pijesak kao noj i ne vidimo stvari koje su očigledne. Ali to je naš problem – navodi Komšić.

Ističe da potezi koje američka administracija i međunarodna zajednica vuku vode ka tome.

– Dodik dugoročno gradi svoju politiku i to se jednostavno uklapa. Nije on ništa aktuelizirao, on je stalno na tim tračnicama. Kosovo i Srbija možda u Dodikovoj glavi jesu sistem spojenih posuda, ali praktično nisu. Bar ne na mjestima gdje se odlučuje o tim velikim temama – pojašnjava Komšić.

A kada je riječ o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, mišljenja je da on provodi američku politiku, uz podršku Britanaca.

– Evropskoj uniji se ovo ne sviđa, ali njoj je daleko važniji odnos sa SAD-om nego čak i njihovi vlastiti principi u BiH. EU se ovo ne sviđa jer sve ide pogrešnim tokom.

Oni znaju, ako ovo bude išlo ovako kako se traži i sve ovo što Schmidt radi i tendencija da nametnu takva rješenja kakva će nametnuti, BiH nikad neće biti članica EU.

Čemu onda izbori, sve je farsa

Odmaći ćemo se od svega onoga što EU traži od nas. Činjenica je opet da ima i zemalja kojima takav princip odgovara. To su prije svega zemlje koje ne žele da pričaju o proširenju EU u ovom trenutku – naglašava.

Komšić smatra da je, ukoliko visoki predstavnik nametne nova rješenja, najbolje da ukinemo izbore u Federaciji.

– Čovjek ne zna šta bi rekao na takve planove. Onda je najbolje da visoki predstavnik i američki ambasador – bilo koji budu – mada mislim da poslije Schmidta neće više biti visokih predstavnika, najbolje da oni onda određuju. Dođe dan izbora, oni odrede. Čemu izbori, sve je farsa, onda – potcrtao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je da vlast u FBiH po Ustavu, voljeli se ili ne, moraju formirati HDZ, SDP i SDA.

– DF tu nije igrač nikakav. Jedino je to način da se izađe iz ove potpuno besmislene krize u koju nas je gurnuo Schmidt svojim odlukama. U Federaciji je blokirana vlast od 2018. Blokada je standardno agregatno stanje federalnih vlasti – mišljenja je Komšić.

Smatra da nam, dok imamo Dejtonski mirovni sporazum ovakav kakav jeste, treba Ured visokog predstavnika.

– Dok se ne desi neka suštinska promjena cijelog sistema i političke paradigme u BiH – zaključio je Komšić, piše Federalna.ba.

Izvor:saff.ba