Komšić: Sastanak na trenutke mučan, Dodik se uključivao na standardno primitivan način

Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Evropskoj uniji, kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Evropa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

– To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji zapadnog Balkana treba iskoristiti iskoristiti na način da zemlje Evropske Unije na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas posmatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Briselu – kazao je.

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jedno trenutku pošao u pogrešnom pravcu, uz na trenutke mučnu i neugodnu raspravu izeđu predsjednika Kosova i Srbije, a “naravno”, tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Miorad Dodik, na svoj “standardno primitivan način”.

– Ništa novo za nas, ali možda je za ove ljude bilo novo. Tako da se sastanak završio u jednoj atmosferi da Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave, što je loša stvar u cijeloj priči, jer mislim da je uloga i Slovenije i Hrvatske trebala biti iskorištena kao “advokata zapadnog Balkana u Briselu” – zaključio je.