KONAČNO: STIŽE SNIJEG U VEĆI DIO ZEMLJE, EVO I KADA

Malo po malo i bliži se kraj epizodi izražene južine i neobično visokih temperatura uz kišne padavine.

Sutra osjetno hladniji vazduh zahvata sjeverozapad i zapad Bosne donoseći snijeg nerijetko i u nizine Krajine. Do kraja ove sedmice hladan vazduh zahvatiće i preostale krajeve uz snježne padavine u većem dijelu zemlje.

Poslijepodne i naveče postepen prastanak padavina. Od jutarnjih sati prodorom hladnijeg vazduha na sjeverozapad Bosne ocekuje se prelazak kiše u susnjezicu i snijeg u pojedinim nizinama Krajine i to uglavnom oko Bihaća i šire regije. Prema sredini dana susnježice i pahulja može biti u većem dijelu sjeverozapadne, rijeđe i sjeverne Bosne. U ostatku zemlje kiša u nižim te susnježica i snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na sjeverozapadu i sjeveru Bosne prolazno pojačan sjeverni vjetar uz pad temperature. U ostalim krajevima lokalno pojačan jugo u prijepodnevnim satima koji će slabiti u drugom dijelu dana.

U petak tmurno i oblačno vrijeme uz osjetno niže temperature u čitavoj Bosni. Lokalno uz provejavanje ili slabu susnježicu i snijeg. Najviše padavina odnosno snijega očekuje orografski planinska područja gdje će dolaziti do povećanje visine snježnog pokrivača. U Hercegovini takođe pretežno oblačno vrijeme. Više oblaka od sredine dana kada se lokalno mogu javiti i padavine. U nizinama kiša a u višim brdskim i planinskim oblastima snijeg. Postepeno će okretati na buru uz pad temperatura. Drugim riječima petak zimski, ali neće donijeti neke značajnije padavine. U Bosni uglavnom slabiji snijeg, nesto konkretniji orografski u višim krajevima. U Hercegovini padavine na granici kiše i snijega lokalno.

Za vikend nas očekuje nastavak tmurnog i pretežno oblačnog vremena uz zimske temperature. Formiranjem plitke ciklone u oblasti Tirenskog mora i njenjim premještanjem prema jugu Jadrana očekuje se priliv nesto vlažnijeg vazduha. To će tokom vikenda prije svega subote intenzivirati padavine. Za vikend se očekuju susnježica i snijeg u većem dijelu Bosne uz formiranje tanjeg snježnog pokrivača u nizinama te konkretnije povećanje istog na planinama. Padavina će povremeno biti i u Hercegovini, snijeg na planinama te uglavnom kiša u nizinama iako ima prostora za snježna iznenađenja lokalno i niže.

Kako trenutno stvari stoje i početak naredne sedmice donosi nastavak zimskih odlika vremena uz povremeno snježne padavine u većini krajeva i temperature u okvirima prosjeka za januar. Do kraja mjeseca uglavnom normalne zimske odlike vremena bez povratka nekih izraženih južina i proljetnih temperatura.

Izvor: hayat.ba