Konj koji ohrabruje pacijente: “Doktor Pejo” sam bira koga će da posjeti, a to radi na ovaj način

Na osnovu ponašanja na konjskim trkama, vlasnik je uvidio da njegov konj “zna sa ljudima”.

Mnogi stručnjaci tvrde da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na stanje našeg duha, zbog čega je u pojedinim bolnicama već neko vrijeme praksa da se organizuju susreti pasa i pacijenata, posebno onih mlađeg uzrasta, piše “Objektiv“.

U bolnici u Kaleu u Francuskoj, međutim, otišli su korak dalje. Naime, teškim bolesnicima u ovoj ustanovi odnedavno utjehu pruža jedan konj.

U pitanju je pastuv star 15 godina koji se zove Pejo. Zajedno sa svojim odgajivačem Hasenom Bohakorom, on posjećuje pacijente oboljele od raka i unosi bar malo radosti i nade u njihove živote.

Prije nego što je korišćen za terapiju, ovaj konj je učestvovao u konjičkim igrama. Kada je vidio kako Pejo reaguje na publiku i ljude koji mu prilaze da ga pomaze, Bohakor je shvatio da njegov konj ima specijalan talenat. On je odlučio da iskoristi pastuva za pomaganje pacijentima u bolnici u Kaleu, u kojoj volontira još od 2016.

“Doktor Pejo”, kako konja zovu u bolnici, navodno sam bira kog pacijenta će posjetiti, tako što staje ispred njegove sobe i diže jednu nogu.

– Ja se tu ništa ne pitam. On sam odlučuje gdje ćemo da uđemo – izjavio je njegov odgajivač Bohakor, koji ga smatra svojim životnim partnerom.

Mnogi od onih koji se sretnu sa Pejom su na samrti, pa im puno znači da se nađu oči u oči sa jednom ovako veličanstvenom životinjom.

Doktori tvrde da se većini njihovih pacijenata u takvim situacijama drastično poboljšava raspoloženje, a nekima od njih više nisu potrebni lijekovi za smirenje i oni protiv bolova.

Procjenjuje se da je ovaj konj do sada bar na trenutak usrećio malo više od 1.000 teških bolesnika u bolnici u Kaleu.

Izvor:haber.ba