Kosovo danas proslavlja 13. godišnjicu nezavisnosti

Kosovo, najmlađa država u Evropi, danas proslavlja 13. godišnjicu nezavisnosti.

Prije 13 godina, 17. februara 2008. godine Skupština Kosova proglasila je nezavisnost Kosova u saradnji i partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i vodećim zemljama Evropske unije.

Iako je mnogo urađeno, Kosovo još uvijek čeka veliki posao na jačanju državnosti, posebno na međunarodnoj sceni.

Zvanična kosovska vlast tvrdi da je nezavisnost Kosova do sada priznalo 116 država, među kojima su najjače države svijeta poput SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Turske, Japana, Kanade i drugih.

U Srbiji, koja je Kosovo faktički izgubila nakon rata 1999. godine do kog je došlo zbog diskriminacije i etničkog čišćenja albanskog stanovništva, ističu da je ta brojka barem za deset manja.

Od 28 zemalja članica EU-a, pet još nije priznalo Kosovo. To su Španija, Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka, dok u regionu pored Srbije Kosovo nije priznala ni Bosna i Hercegovina.

Kosovo nisu priznale stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, odnosno mogu da spriječe prijem Kosova u UN.

-Priznanjem Izraela prekinuta pauza od tri godine-

Posljednje priznanje, koje je došlo nakon tri godine zastoja u priznanjima, jeste priznanje države Izrael, koje je izlobirao bivši američki predsjednik Donald Tramp. Priznanje od strane Izraela dio je Vašingtonskog sporazuma koji su 4. septembra 2020. potpisali Kosovo i Srbija sa Sjedinjenim Američkim Državama.
(Anadolija)

Izvor:saff.ba