Kurz: “Na ljeto ćemo pobijediti pandemiju i vratiti se u normalan život”

Kad je u krajem 2013. godine preuzeo ulogu ministra vanjskih poslova Sebastian Kurz je bio apsolutni fenomen europske i svjetske politike. Sa svojih 27 godina uskočio je u zahtjevnu ulogu ministra vanjskih poslova države koja ima dugu tradiciju diplomatskih odnosa. Samo par godina kasnije, za vrijeme migrantske krize Sebastian Kurz pokupio je velike simpatije šire europske javnosti, a na sebe je istodobno navukao i gnjev dijela suprotnog političkog tabora. Tada je, još s nepunih 30 godina, pokazao veliku političku zrelost te se prometnuo u jednog od istaknutijih europskih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije Kurz će postati kancelar, a njegova zvijezda je na političkom nebu pred sami početak krize sjajila sjajnije nego ijedna druga. Mlad, obrazovan i sa stavom Kurz je za mnoge bio prototip europskog lidera. Sve do pandemije koronavirusa Kurz je ostavljao dojam političara koji zna što hoće. Iznimno cijenjen i od svojih političkih protivnika, te gotovo pa omiljen kod drugih državnika. Pad vlade koju je formirao sa Slobodarskom strankom prebrodio je gotovo bez problema. No, problemi prouzrokovani pandemijom otkrili su mnoge slabosti europskih politika i europskih političkih lidera. Tako i samog Kurza. Godinu dana pandemije oslabilo je Kurzovu poziciju u Austriji, no mladi austrijski kancelar i dalje je uvjerljivo najpoželjnija osoba za mjesto austrijskog kancelara s gotovo dvostruko većom prednosti nad prvim pratiteljem (ako je vjerovati anketama). No, bez obzira na sve, Kurz kao i ostali politički dužnosnici jedva čekaju kraj krize.

Austrijski kancelar u posljednje vrijeme ima puno političkih problema. Dijelom okrznut različtim aferama, Kurz se istodobno bori s pandemijom koronavirusa te s problemima oko isporuke cjepiva unutar EU, pa tako i za samu Austriju. Borba s vremenom zahtjeva strpljenje, a koronavirus nije baš bezazlen problem jer osim zdravstvenog aspekta ima i onaj ekonomski, čije posljedice će tek doći na naplatu. Svjestan je toga i Kurz, pogotovo zbog toga što je Austrija u vremenu krize pružila puno veću financijsku pomoć u odnosu na mnoge države EU. Sve to košta, i građane, ali i državu.

U jednom od svojih posljednjih intervjua austrijski kancelar Sebastian Kurz naglasio je kako je i dalje optimističan te da čvrsto vjeruje kako će Austrija na ljeto pobijediti koronavirus te se vratiti u normalan život. Taj put naravno neće biti lagan, te uključuje i cijepljenje što većeg broja austrijske populacije. Spremnost na cijepljenje raste, ali i dalje nije onolika kakvu priželjkuju zdravstvene vlasti. No to nije jedini problem vezan za cijepljenje. Unutar same EU se posljednjih dana jako puno priča o cijepljenju, prije svega o cijepljenju cjepivom proizvođača AstraZeneca. Mnoge države su obustavile cijepljenje tim cjepivom, ali ne i Austrija. Kurz ističe kako se Austrija pridržava stava stručnjaka te će provesti odluke koje budu u skladu s preporukama Europske agencije za lijekova (EMA).

U intervju za dnevni list Kronen Zeitung, prvi čovjek austrijske vlade pojasnio je da je situacija s koronavirusom u Austriji trenutno poprilično očekivana te da unatoč tome što brojke rastu, one nisu eksplodirale. Jučerašnja najava Europske komisije o uvođenju zelenih covid putovnica od dijela javnosti je ponovno dočekana na nož. Mnogi tvrde da je uvođenje zelenih covid putovnica zapravo uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata. Kurz se s tim ne slaže te dodaje da je uvođenje te vrste digitalnih dokumenata samo put do potpune normalnosti koji će omogućiti slobodu putovanja.

Sa svojih 35 godina Kurz pred sobom ima težak zadatak vođenja Austrije kroz krizu. O tome radi li to dobro ili ne, mišljenja su podijeljena. No činjenica je da u ovom trenutku na političkoj sceni Austrije nema sposobnijeg lidera, kao autor ovih redaka ne vidim sposobniju osobu. Pred austrijskom vladom će nakon krize biti jako težak zadatak – izvesti zemlju iz jedne druge krize, one ekonomske, koja bi mogla izazvati puno veće probleme nego ona zdravstvena.