LIJEČILA DJETETU UPALU GRLA OVIM POVRĆEM, PA IZAZVALA ŠOK: DOKTORI UPOZORILI NA OPASAN TREND, KOJI MOŽE OSTAVITI TRAJNE POSLJEDICE

Vrlo opasan trend liječenja grla uz pomoć soka od krompira kruži društvenom mrežom TikTok.
Iako se u videu koji kruži tvrdi da liječi upaljeno grlo i simptome prehlade za vrlo kratko vrijeme, stručnjaci imaju drugačije mišljenje.
Naime, ljekari upozoravaju da je u pitanju nestručan trik koji može da vam nanese više štete nego koristi.
Kako se može vidjeti u snimku, žena navodi da je pomoću savjeta sa TikToka izlečila grlo svoje kćerke.

Blogerka i autorka Allie Casazza tvrdila je svojim 12.200 pratilaca na TikTok-u da je homeopatski izliječila ‘super loš Strep’ svoje 14-godišnje kćerke. Video je dostigao stotine hiljada pregleda prije nego što je izbrisan.

Kako je rekla, to je uspjela uz pomoć soka od krompira, a sve je nestalo za svega dva sata. Međutim, brzo su se oglasili stručnjaci i doktori i uzvratili novim snimcima i savjetima.

Jedan od njih je i dr Iddi Mughal, poznat kao Dr Idz na TikToku, koji je upozorio ljude da ne koriste ovaj lijek. On je rekao da je to „jedan od najopasnijih video snimaka“ koje je ikada vidio.

U snimku je upozorio:

Ne liječite vaše dijete sokom od krompira ukoliko ima jake simptome. Ako se i čini da sok od krompira olakšava upalu grla, ublažavanje simptoma ne znači da je bakterijska infekcija izliječena – naveo je dr IDZ i upozorio ljude da izbjegavaju savjete od nestručnih ljudi.

Inače, streptokokno grlo je izazvano bakterijom streptokoke i može da bude vrlo zarazno.

Često se širi blisikim kontaktom i ima simptome slične gripu – bol u grlu, bolovi u tijelu, povišena temperatura, povećani limfni čvorovi.

Neuzimanje antibiotika omogućava bakterijama da se šire na druge dijelove tijela i može izazvati niz komplikacija uključujući akutnu reumatsku groznicu i šarlah.

Pazite kome dajete svoje povjerenje i uvijek, ali uvijek se obratite svom izabranom ljekaru, savjetuju stručnjaci.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor:hayat.ba