LJEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje različiti prirodni lijekovi koji sprječavaju ovu bolest, stručnjaci ipak smatraju da nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila ove činjenice.

Žalosno je da danas u nauci većinu istraživanja finansiraju farmaceutske kompanije i da su uglavnom usmjerena na finansijsku dobit, a ne na zdravlje ljudi.

Međutim, to ne znači da se u svijetu ne provode velika i važna istraživanja. Sjajan primjer ovoga dolazi sa univerziteta u Australiji, gdje su istraživači otkrili da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) ubija preko 93% ljudskih ćelija raka debelog crijeva nakon 48 sati liječenja.

Laurinska kiselina truje ćelije raka, istovremeno izazivajući oksidativni stres uz značajno smanjenje nivoa glutationa (koji ćelije raka trebaju da se zaštite od oksidativnog stresa).

Eksperimenti su izvedeni in vitro u Petrijevim posudama, ali i in vivo na pacovima, pokazujući isti efekat.

Laurinska kiselina se takođe nalazi u majčinom mleku i masna je kiselina koja podržava imuni sistem i ima antimikrobna svojstva.

Kliničke studije Američke nutricionističke asocijacije pokazale su da masti u kokosovom ulju mogu biti korisne u liječenju i prevenciji stanja poput dijabetesa, osteoporoze, virusnih bolesti (mononukleoza, hepatitis C, herpes…), bolesti žučne kese, Crohnove bolesti i rak.

Dokazano je da kokosovo ulje smanjuje nuspojave kemoterapije i poboljšava kvalitetu života pacijenata oboljelih od raka.

Izvor:haber.ba