Lovočuvar kod Sarajeva spasio srndaća kojeg su napali psi: Bio je preplašen

Jučer u popodnevnim satima na lokalitetu izletišta Stojčevac lovočuvar volonter iz LD “Igman” Ilidža spasio je srndaća kojeg su napali psi lutalice.

Srndać je pronađen nakon poziva lokalnog stanovništva.

“Srndać je bio vidno preplašen, iscrpljen i malaksao, sa slabim prognozama za preživljavanje. Volonter lovočuvar Azur Botulja zbrinuo je pronađenog srdnaća, propisno izvršivši sanaciju rana od ugriza, te uz dodatnu prihranu stabilizovao narušeno stanje”, naveli su iz LD “Igman”.

Ovo, kako navode, nije prvi put da se slični slučajevi bilježe na području kojim gazduje LD “Igman” Ilidža.

Ovo, kako navode, nije prvi put da se slični slučajevi bilježe na području kojim gazduje LD “Igman” Ilidža.

“To dodatno ukazuje na preveliku brojnost pasa lutalica što na njihovu pojavu utiče loša zakonska regulativa i sam položaj lovišta u perifernom dijelu grada koji je pogodan za njihovo ostavljanje od nemarnih ljudi. Isti nemarni počinioci vrše prihranu samih lutalica, i tako dodatno otežavaju uslove gazdovanja sa divljači. Na svu sreću, ovaj put plemenita srneća divljač je spašena od napuštenih pasa, te se nadamo da će se srndać što prije ponovno vratiti u prelijepe predijele igmanskih šuma”, naveli su iz LD “Igman”.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba upućuje čestitke LD “Igman” iskazanoj humanosti, a i savjesnim građanima koji nisu dozvolili na ovo ljupko stvorenje ugine uslijed nanesenih rana.