Mahmutbegović: Ne možemo u EU s entitetskim premijerom koji je povezan s ratnim zločinima

Prijatno sam iznenađena opredijeljenošću premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića za uklanjanjem svih prepreka na putu BiH ka članstvu u EU, saopćeno je iz njenog kabineta

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upozorila je danas da BiH ne može postati članica Evropske unije s entitetskim premijerom koji se dovodi u vezu s ratnim zločinima.

Uklanjanje prepreka

– Prijatno sam iznenađena opredijeljenošću premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića za uklanjanjem svih prepreka na putu BiH ka članstvu u EU. Podržavam Viškovićevu ocjenu da BiH s visokim predstavnikom ne može postati članica EU, pa ne sumnjam da će vlasti entiteta RS u narednom periodu konačno početi poduzimati korake na ispunjavanju ciljeva iz Programa 5+2, koji su preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, navodi Mahmutbegović – saopćeno je iz njenog kabineta.

Istovremeno, ističe da je zaživljavanje vladavine prava, s posebnim akcentom na procesuiranje ratnih zločina, jedan je od ključnih prioriteta EU iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

– Stoga bi bilo nemoguće da BiH postane članica EU ukoliko neku od ključnih pozicija u institucijama vlasti, poput predsjednika entitetske vlade, obnaša osoba za koju se na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, sumnja da je odgovorna za izvršavanje ratnih zločina i njihovo prikrivanje, podsjeća potpredsjednica Federacije BiH.

Hitna ostavka

Kako nadalje navodi, zatvaranje Ureda visokog predstavnika nije među prioritetima Evropske komisije, “ali jačanje vladavine prava, procesuiranje ratnih zločina i poduzimanje konkretnih koraka na prevazilaženju ratnog naslijeđa jesu, očekujem od vlasti entiteta RS da hitno poduzmu korake na prevazilaženju tih izazova”, prenosi Fena.

– Prvi korak na tom putu bi bila hitna ostavka premijera Viškovića, jer BiH sigurno ne može napredovati na evropskom putu niti pretendovati na članstvo u EU s osobom koja obnaša funkciju entitetskog premijera, a koja se nedvosmisleno dovodi u vezu s ratnim zločinima – poručila je Mahmutbegović.

Izvor:avaz.ba