MED EFIKASNIJI OD ANTIBIOTIKA KOD UPALA GORNJIH DISAJNIH PUTEVA

Med je bolji u liječenju upaljenog grla, zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja od konvencionalnih lekova, uključujući tu i antibiotike, zaključak je nove studije stručnjaka sa Univerziteta u Oxfordu

Hiljadama godina med se koristi u tradicionalnoj medicini, a dugo je već i hemijski utvrđeno da posjeduje antimikrobna svojstva. Osim toga, med pomaže i u liječenju rana, jer njegove visoka gustina stvara zaštitnu barijeru i sprečava infekcije.

Povrh svega, jeftin je, lako se nabavlja i skoro i da nema negativne sporedne efekte.

Njegova efikasnost u liječenju infekcije gornjeg respiratornog trakta, međutim, do sada nije naučno potvrđena.

Stručnjaci sa Univerziteta u Oxfordu zbog toga su analizirali i uporedili relevantne studije u poređenju efikasnosti meda i preparata na njegovoj bazi sa uobičajenim medikamentima, poput antihistamina, lijekova za izbacivanje šlajma i sekreta, lijekova za suzbijanje kašlja i analgeticima.

Iz 14 kliničkih studija, koje su obuhvatile 1.761 učesnika različitih starosnih dobi, podaci su pokazali da je med bio efikasniji od uobičajene terapije lijekovima u olakšavanju brojnih simptoma, posebno ublažavanju jakog kašlja.

Prethodna istraživanja pokazala su da su simptomi trajali i do dva dana kraće kod pacijenata kojima je davan med.

  • Infekcije gornjih respiratornih puteva su najčešći razlog za davanje antiobiotika. Pošto je većina tih infekcija virusnog porekla, antibiotske terapije su neefikasne i neadekvatne – naveli su stručnjaci sa Oksforda u studiji objavljenoj u časopisu British Medicaj Journal.

Britanski stručnjaci objašnjavaju da bi med mogao da bude odlična alternativa doktorima u sigurnom tretiranju simptoma infekcija gornjih respiratornih puteva.

Oni navode da je med često korišten i dobro poznat pacijentima, jeftin je, lako dostupan i u veoma rijetkim slučajevima ima negativne sporedne efekte.

  • Med je efikasniji i manje štetan od uobičajenih terapija. Zbog toga preporučujemo da se prepisuje kao alternativa antibioticima“, ističu britanski stručnjaci.

Izvor:hayat.ba