Memić i Feraget su jutros u 10 sati u Tužilaštvu BiH predali ove prijave.

 Podnijeli su takve prijave protiv Dalide Burzić da je bilo logično da će biti odbačene. Ja sam tužio Burzić, oni to odbace. Mi jednostavno nemamo uvid u te dokumente kakvu su tužbu oni podnijeli, a znali smo da će tužba pasti – kazao je Memić novinarima ispred Tužilaštva BiH.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH dva puta je do sada podnosio tužbe protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić.

Prva tužba je podnesena zbog propusta u slučaju Memić, ali je odlukama dvije disciplinske komisije VSTV-a tužba odbačena.

Krajem prošle godine UDT je podnio novu tužbu protiv Burzić koja je u međuvremenu postala sutkinja Suda BiH. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, koju formira VSTV, na čijem čelu je tada bio Milan Tegeltija, tužba je odbijena, a Ured je na tu odluku uložio žalbu.

– Da su disciplinski postuci nekredibilni i nefunkcionalni to je i međunarodna zajednica dijagnosticirala u Priebeovom izvještaju. Ja sam pomno pratio šta se dešava u vezi disciplinske prijave protiv Dalide Burzić, čekali smo određeno vrijeme, znali smo za te veze između Alene Kurspahić i Dalide Burzić. Možda bi bilo preuranjeno da smo ranije podnijeli ovu prijavu, ali evo stvari su se same poklopile, vidjeli smo da je Dalida oslobođena u disciplinskom postupku, iako dokazi vrlo jasno govore o kakvim se propustima radi – kazao je Feraget.

Feraget je ustvrdio i da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić “trpi pritiske” zbog slučaja Memić, te da su “ti pritisci proporcionalni količini dokaza vezanih za opstrukcije istrage u predmetu Memić”.

Ured disciplinskog tužioca ranije je i protiv Gordane Tadić formirao predmet, a nakon medijskih napisa u kojima je navedeno da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH od države Bosne i Hercegovine naplatila naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem navodno nikada nije ni boravila.

Također, prema pisanju medija, Ured disciplinskog tužioca je nedavno zatražio izjašnjenje od Gordane Tadić u vezi sa zloupotrebama u Tužilaštvu BiH, a koje se odnose na dodjele predmetaTužilaštvo BiH, naime, jedino je koje ne koristi sistem nasumične dodjele predmeta putem CMS-a, a što ostavlja otvoren prostor za sumnje u moguće malverzacije.

Nedugo potom, javnost je putem pojedinih medija obaviještena da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Ureda disciplinskog tužioca.

Izvor:faktor.ba