Milanović: Dok sam predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH niti će to ikada postati”, ustvrdio je

“Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH”, rekao je Zoran Milanović u intervjuu objavljenom u subotu uoči posjeta našoj zemlji, za koje je rekao da su konstitutivan narod i moraju moći birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja, javlja hina.

Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedjelju u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ondje će održati predavanja studentima, susresti se s vodstvom HNS-a BiH te lokalnim dužnosnicima u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prigodom nedavnog završnog priopćenja NATO-a inzistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU.

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH niti će to ikada postati”, ustvrdio je.

Insistirao je na poštovanju Daytonskog sporazuma

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU”, rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomacija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem”, istaknuo je.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je Milanović te istaknuo da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

“Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokracije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim tko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, istaknuo je.

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

“Neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti”

Predsjednik Milanović pri tome je upozorio da je Daytonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

“Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata”, rekao je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnica ima obvezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Upitan za komentar kritike koje se mogu čuti u dijelu bošnjačkih medija što posjet BiH počinje 11. jula, kada se obilježava dan genocida u Srebrenici, predsjednik Milanović je izrazio sućut porodicama žrtava.

“Bio je to sumrak europske civilizacije i nedopustivo je da se tragedija hiljada porodica žrtava stalno produbljuje pokušajima relativiziranja ili čak negiranja srebreničkoga genocida. Nažalost, tome svjedočimo i danas, a to je bolnije i poraznije od činjenice da svi pravi krivci do danas nisu kažnjeni”, rekao je hrvatski predsjednik.

Izvor:fokus.ba