Milanović komentarisao izbore u BiH: Ovo je fijasko, sramota!

Osvrnuo se i na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati. Čestitao je Bećiroviću i Cvijanović

PredsjednikRepublike Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je izbore u BiH.

“Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti.” “HDZ nije jednako hrvatski narod”, dodao je.

Navodi da je HDZ dobro prošao u kantonima gdje su Hrvati, prenosi N1.

“Opet je izabran Komšić, godinu i po dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju, uporno se ne provodi odluka Ustavnog suda – odluka Ljubić”, nastavio je predsjednik.

“Ako Plenković želi biti zaslužan za to, neka bude. Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića”, rekao je Milanović.

Ističe da je ovo katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku.

“Hrvatska je ovo mogla riješiti, djelovanje prije svega Plenkovićeve vlade.”

“HDZ je prikupio orahe, zimnicu, fermentirano voće, to će trajati neko vrijeme”, dodao je.

Dodao je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo neće biti.

O KOMŠIĆU

Osvrnuo se i na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati. Čestitao je Bećiroviću i Cvijanović.

“Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio”, kazao je Milanović.

“U ovom slučaju smo pokazali slabost i atrofiju zahvaljujući Plenkoviću i njegovim trbuhozborcima”, dodao je.

Što se tiče Mostove inicijative da se Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, kaže da se slaže u supstanci s tim.

Izvor: fokus.ba