MILANOVIĆ POPUT DODIKA BUDAN SANJA: GRAĐANSKA BIH JE ‘PODVALA’

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što je u završni dokument samita NATO-a, u dijelu koji govori o Bosni i Hercegovini, spomenut Daytonski sporazum, ali i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što je u završni dokument samita NATO-a, u dijelu koji govori o Bosni i Hercegovini, spomenut Daytonski sporazum, ali i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

  • Zadovoljan sam i zabrinut, jer to što se događalo s komunikeom u onom dijelu koji je nama interesantan nije normalno: Morat ćemo ispitati što točno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, nemali broj država sabotira, otvoreno opstruira, onemogućava da se u pasus o BiH uopće spomene Daytonski sporazum, kao da je to nešto otrovno – rekao je Milanović nakon završetka samita NATO-a.

Dodao je da on u zadnji trenutak uspio to ubaciti. “Da to nisam napravio imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki korifej, zagovornik tzv. građanske BiH, što zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”, dodao je Milanović, prenosi Hina.

  • Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke čelnike da izbjegavaju retoriku podjela. Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, zemlju aspiranticu (za članstvo), za njezin doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i pružamo kontinuiranu potporu provedbi svih reformskih napora, uključujući i putem sjedišta NATO-a u Sarajevu. Potičemo vodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širok raspon NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo. Saveznici pozdravljaju rad Komisije za suradnju s NATO-om. Saveznici potiču političke čelnike na konstruktivan rad i pokazivanje političke volje za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u napredovanju k euroatlantskih težnji provedbom prijeko potrebnih političkih, izbornih reformi, vladavine prava, ekonomskih i obrambenih reformi, uključujući i kroz reformski program u suradnji s NATO-om, ne prejudicirajući konačnu odluku o članstvu u NATO-u – paragraf je iz komunikea samita NATO-a, koji se odnosi na BiH.

Milanović je istaknuo da će hrvatska diplomatija morati, kako se ovo ne bi ponovilo, “iskopati zašto postoji tolika opstrukcija prema Daytonu”.

  • Ovo me upućuje ne jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH. E, tu će se Hrvatska pitati, pitat će se i bosanski Srbi, nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji, Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem dijelu vremena, ali ono što mene zanima u BiH, cjelovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jest sudbina i temeljna državna glasačka i građanska prava bosanskohercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani – rekao je hrvatski predsjednik.
  • Važno je da se Dayton spomene, zato što u protivnom nema Hrvata u BiH, sada dolazimo na pitanje je li to važno. Meni jest – rekao je Milanović.

Rekao je da “očito postoji planovi diplomatskih drugo i treće-pozivaca da se umjesto u svom komšiluku i u svom đardinu igraju državno-pravnih eksperimenata u državi koja je susjeda Hrvatskoj, državi koja je utemeljena na međunarodno-pravnom aranžmanu, koji je na snazi i čiji je Hrvatska supotpisnik”.

Dodao je da pola miliona Hrvata trebaju ostati živjeti u BiH, ne “u Hrvatskoj do Drine ili do Čitluka”.

Rekao je da je o ovom pitanju razgovarao na marginama sastanka skoro sa svim čelnicima, nije spominjao nikoga ponaosob, osim francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

  • U kuloarima možete pričati praktički sa svima. Premijer ima više prilike za to nego ja i može primjerice s Macronom to riješiti za deset minuta – rekao je Milanović.

Na pitanje postoji li komunikacija i koordinacija u vanjskoj politici između Ureda predsjednika i Vlade, Milanović je rekao da je o svakom potezu, njegovom ili njegovih suradnika obaviješteno ministarstvo vanjskih poslova, ali da “obrnuto ne vrijedi”.

 

Izvor:hayat.ba