Milioni miševa preplavili zemlju, pune su ih dječje sobe i kreveti

Štete koje su nanesene poljoprivrednicima prelaze milione dolara. No, glodavci samo traže hranu

Stotine hiljada miševa preplavile su Novi Južni Wales na jugoistoku Australije. Nije to od jučer: već mjesecima muku muče s ovim glodavcima, zbog čega im je vlada sada konačno objavila rat, piše CNN.

Naime, nije samo da su glodavci uzrokovali milione dolara štete na usjevima i mašinama, nego su stalni gosti u kućama ljudi. Nije riječ o mišu-dva u kući, nego o desecima njih. Kako zima dolazi, sve više se zavlače u kuće, tražeći unutra sigurnost i toplinu. Mnogi zbog toga strahuju od zaraza. Postalo je jasno kako se problem neće riješiti sam od sebe, zbog čega je bilo nužno da se uključi država.

Stručnjaci koji se bave ubijanjem miševa kažu kako su glodavce znali izvlačiti iz uobičajenih mjesta, poput smočnica i kuhinja, ali i iz dječjih soba, pa čak i kreveta. To se već godinama nije događalo.

– Od 800 do hiljadu miševa na jednom hektaru je previše, no ako bismo sada pokušali izbrojati miševe, to je kao da brojimo zvijezde na nebu – rekao je Steve Henry iz The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

Problem je, dodao je, što par miševa može na svijet u samo jednoj sezoni donijeti više od 500 malenih. Svi oni trebaju jesti, zbog čega i dolazi do problema. Odnosno, zbog toga oni dolaze toliko blizu ljudima.

Vlasti su zbog toga najavile oštrije mjere nabavili su pet hiljada litara najjače hemikalije na svijetu koja ubija miševe. Vjeruju da će to riješiti problem ove mišje najezde, koja je najveća u zadnjih 40 godina i koja je već sada farmerima nanijela milione dolara štete.

Udruga za zaštitu životinja PETA zamolila je vlasti da humanije pristupe rješavanju problema, no oni su to ignorirali.

Izvor:foukus.ba