Milomir Marić i reditelj filma “Dara iz Jasenovca” ismijavali logore u Prijedoru (VIDEO)

Koncentracioni logor “Omarska bio je logor za zatvaranje i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Prijedor u periodu maj- august 1992. godine

Voditelj Happy televizije Milomir Marić je svojom zadnjom skandaloznom emisijom, u kojoj je gostovao Predrag Antonijević, režiser filma “dara iz Jasenovca”, izazvao mnogo bure u regionu.

– Otkrivanjem logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda je htjela da dokaže pojavili su se nacisti novog doba i to su Srbi, iako je taj logor Omarska… govorio je Marić, a usred rečenice prekinuo ga je Antonijević i dodao:

– Onaj što je s tuberkolozom bio mršav, je li tako?, upitao je Antonijević, a Marić je nastavio:

– To je bilo otvoreno, oni su mogli da izađu iz tog logora kad god hoće, to je bio sabirni logor da se sklone, da ih neko ne ubije. Oni su njih poslije nahranili, odveli su onog mršavog, prikazivali su ga u cirkusu u Evropi, e to je njihova propaganda, skandalozna je izjava Marića.

Koncentracioni logor “Omarska bio je logor za zatvaranje i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Prijedor u periodu maj- august 1992. godine. Pokolj u Prijedoru drugi najveći masakr u ratu u BiH, nakon genocida u Srebrenici.

Prema procjenama, u Prijedoru je bilo 3.100 ubijenih, od čega 100 djece i 260 žena, ponajviše u logoru Omarska – oko 600.

Početkom augusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore, a slike izglednjelih logoraša obišle su i šokirale svijet.

Haški tribunal definirao u jednoj od svojih presuda da je kroz logor Trnopolje prošlo oko 30.000 žrtava.

Izvor:fokus.ba