MINISTRICA TURKOVIĆ ŽESTOKO ODGOVORILI ZASTUPNICI IZ SNSD-A VULIĆ

Državna parlamentarka Sanja Vulić na posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH pitala je šeficu bh. diplomatije Biseru Turković o načinu upošljavanja i raspoređivanja uposlenika u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.

Pitanje Sanje Vulić se odnosilo na sastanak ministrice Turković s nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH, koji su bili dobitnici najviših priznanja, a danas su uposlenici MVP-a. Vulić je pitala i koji su kriteriji na osnovu kojih se raspoređuju zaposlenici u diplomatsko-konzularnoj mreži, kako se “nude” poslovi u ambasadama te da li su diskriminisani Srbi i Hrvati u odnosu na Bošnjake u ovom ministarstvu.

Turković je zatim izašla za govornicu i poručila:

  • Poštovana gospođo Vulić, vrlo cijenim vašu ulogu zastupnice u ovom časnom domu. I nastojat ću tako i odgovoriti imajući to u vidu. Naravno, nas dvije se nećemo složiti po mnogim drugim pitanjima. Znate, mi se ne molimo istom bogu. Ja vjerujem u onog koji je za nas sve, iznad nas. Vi, prema vašoj izjavi, imate drugačiju percepciju”, odgovorila je Sanji Vulić koja je bh. javnosti poznata i po izjavi da je “za nju Milorad Dodik Bog”

Šefica bh. diplomatije zatim je prokomentarisala epitet “takozvana”, koji je Vulić navela ispred naziva Armija RBiH.

  • Armija RBiH je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate države Republike BiH, a ne tzv. Armija BiH. Tome svjedoči učešće Armije RBiH 9. Maja 1995. godine u Parizu na vojnoj paradi. Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas je to tragični sukob, a za mene agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini koji uključuju i genocid, na osnovu odluka međunarodnog suda”, rekla je.

Turković je zatim govorila i o načinu raspoređivanja službenika u diplomatsko-konzularnoj mreži, zapošljavanju, kao i nacionalnoj strukturi uposlenika.

Za riječ se potom javila Vulić te kazala:

  • Ja vas nisam pitala o statistici, već zašto jedni imaju privilegije, a drugi ne. Vi ste se na svojoj Facebook stranici pohvalili da ste primili ove zaposlenike i fotografisali se. Dalje, tragični sukob je definicija iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iznenađuje me da ste na tako važnoj funkciji, obišli ste svijet, a ne znate to”, izjavila je.
Izvor:hayat.ba