Moć žene muslimanke

Od trenutka kad ugledamo zrake dunjalučkog svjetla, jedna od najčvršćih i najtrajnijih veza koju svi proživimo na prolaznom svijetu jeste veza majke i djeteta.


Majku, to emotivno i krhko biće, Uzvišeni je Allah učinio stubom opstanka svakog čovjeka: “Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših daje vam sinove i unuke” (En-Nahl, 72). Činjenica da je neko ili nešto stub, ono što drži građevinu uspravnom i stabilnom, uvijek ukazuje na njegovu neprikosnovenu važnost i visoki status, a majci je taj status dao Uzvišeni Allah.

Biti majka muslimanka ne znači samo uživati visoki status u životu svakog čovjeka, o čemu nećemo govoriti u ovom tekstu, nego znači, u isto vrijeme, posjedovati veliku i nesagledivu moć. Biti majka, s druge strane, ukazuje na veliku odgovornost koja se ne ogleda samo u tome da žena ispunjava svoje majčinske instinktivne obaveze, društvena očekivanja i navike prema svom djetetu, nego to najprije znači ispuniti emanet koji je Uzvišeni Allah odabrao za onoga koga je on želio da ga ponese i sve su to tajne Njegove beskrajne mudrosti: “Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku, ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu sve zna i sve može.” (Eš-Šura, 49–50)

Zašto pričati o majčinstvu?

Možda ste se u uvodu zapitali: zašto pisati i spominjati odavno poznate i usvojene teme? Zar svakoj majci nije poznata činjenica da je majčinstvo osnovni zadatak žene, a osobito žene muslimanke? No, ukoliko ste majka, znate da je veoma bitno trajno održati svijest o tome, naročito u vremenu kad se majčinstvo počelo predstavljati kao zaostalost, kao nešto što ograničava ženski društveni aktivizam, u vremenu kada se na sve strane mogu čuti kritike kako je islam svezao krila ženama tako što je stavio akcenat na brigu o njenim elementarim zadacima od kojih je majčinstvo na vrhu.

Također, kao ljudi skloni smo tome da osnovne pojave ili fakte ne posmatramo suštinski, zadovoljavajući se samo površnom spoznajom i vjerujući da je svako od nas fitrom – urođenim osobinama naslijedio zadatke koje će izvršavati i da nije potrebno stvari dublje sagledati. Ali, svaka pojava, propis, pa i uloga u islamu, zahtijeva da se oko njenih, naizgled, najjednostavnijih i suštinskih osnova, zapravo, najviše trebamo baviti. Neka nas na važnost suštine podsjeti činjenica da će svako od nas, uprkos neiscrpnim činjenicama i informacijama o islamu, u kaburu biti pitan za osnovna pitanja koje dijete u mektebu nauči: “Ko ti je Gospodar? Koja ti je vjera? Ko je čovjek ko vam je poslan?!”

Šta se, zapravo, majčinstvom može postići?

Kad spomenemo majčinstvo, ne bismo smjeli zaboraviti sljedeće činjenice: majka je stvorenje u čijoj nutrini nastaje svaki čovjek, muškarac ili žena bio; ona je drúga svom mužu, gdje na dijete ima daleko veći i direktniji utjecaj od oca; potom je ona majka ženskom djetetu, koje će u narednoj i svakoj sljedećoj silaznoj generaciji svako od njih biti majka svojim potomcima; ona je majka sinu, koji je muškarac i čiji život, karakter i životna opredjeljenja uveliko zavise od onoga što je ona usađivala u njega. Ona je, vidimo, osnovni stub i direktni odgajatelj svakog čovjeka.

Pored sposobnosti da ima utjecaj na svoju djecu, njena je moć protkana bezuvjetnom žrtvom i emocijama.

Aiša, radijallahu anha, ispričala je: “Došla mi je siromašna žena sa dvije kćerke u naručju. Dala sam im tri datule, svakoj od njih po jednu. Taman što je krenula staviti datulu u usta, zatražile su joj je njene kćerkice, pa je prepolovila datulu koju je ona trebala pojesti i dala njima. Zadivio me njen postupak, pa sam ga spomenula Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Allah joj je dao Džennet – oslobodio je Vatre.’” (Muslim)

Ovakav postupak je urođena priroda svake majke, no, osim emocionalnog aspekta majčinstva, ono krije mnoge druge tajne. Ne postoji osoba koja će vam u ovom trenutku pasti na pamet, bio muškarac ili žena, osim Adema, alejhis-selam, i Have, a da ga nije rodila njegova majka, jasno je.

No, ako to sagledamo sa suštinske tačke gledišta, na ovom svijetu ne postoji osoba koja u sebi, pored fizičkog lika, ne nosi dio karaktera, opredjeljenja, navika, odgoja i smjernica svoje majke. Da li smo uopće svjesni šta je to majčinstvo, koliko je ono krupan zadatak i koliko je biti majka, zapravo, moć koju žena muslimanka ne bi smjela ostaviti neiskorištenom?

Upravo ovo u čemu smo se složili, a što su zapravo obični fakti, bilo je ono što su majke ispravnih prethodnika spoznale, potom iskoristile i uložile u svoju djecu, u velikane čije brilijantne biografije s divljenjem spominjemo, smatrajući da je to nama nedostižno. I jeste, nećemo pogriješiti ako to konstatiramo, jer smo prestali biti svjesni moći jedne žene muslimanke i njene majčinske uloge, kao i važnosti edukacije na tom polju, jer smo se u međuvremenu potpuno zabavili sekundarnim ulogama, od kojih korist jeste značajna, no nije primarna.

Ulogu majke nisu marginalizirali ni muškarci, kako to žene imaju običaj požaliti se, ni društvo; ulogu majke je, strašno je to i napisati, zaboravila majka!

Primjeri upotrebe majčinskih moći

“Majka me podučila hifzu Kur’ana kad sam imao deset godina. Budila bi me prije sabaha, a u hladnim bagdadskim noćima ugrijala bi vodu za abdest, obukla mi odjeću, pa bi se pokrila i vodila me u džamiju, što zbog daljine džamije, što zbog neosvijetljenosti puta”, rekao je Ahmed ibn Hanbel, govoreći o svojoj majci Safiji, koja ga je podigla sama jer je bio jetim.

Imam Šafija

je rano postao jetim. I njega je podigla i usmjeravala njegova majka Fatima, a bili su izrazito siromašni. On sam opisuje situaciju: “Bio sam jetim, a majka me poslala da učim pisanje. Toliko smo bili siromašni da nije imala čime platiti mualimu uslugu. On me uprkos tome podučavao. Kasnije sam se pridružio halkama uleme, majka nije imala da mi plati ni papire na koje bih bilježio.”

Prenosi se da je Buharija rođen slijep, pa je njegova majka i noću i danju molila Uzvišenog Allaha da vrati vid njenom sinu. Zatim je jedne noći usnila kako joj se neko obraća i kaže: “O majko Muhamedova, Allah je vratio vid tvom sinu zbog mnoštva dova koje si uputila svome Stvoritelju!” Izgubio je oca rano, pa je njegovo usmjerenje i odgoj ostao na majci.

Pogledajmo primjer imama Malika, kojeg je također majka usmjeravala na putu znanja. Vodila je, pored toga, računa i o njegovom izgledu: “Obukla bi mu najljepšu odjeću i rekla: “Idi kod Rebia, pa uči ahlak (ponašanje) prije znanja.” Podsticala ga je u traženju znanja i prisustvovanju halkama tog vremena.
Majka imama Malika zvala se Alija, a imam Malik, pored svega što je kao imam bio, volio je lijepo izgledati zbog navike koja je potekla od njegove majke, koja bi ga pažljivo sređivala i birala mu odjeću.

“Bila je pismena, začuđujuće pameti. Ona mi je bila majka nakon majke”, rekao je hafiz Ibn Hadžer, spominjući svoju sestru koja ga je odgojila i preuzela ulogu majke.

Ovo je nekoliko rečenica o prvim školama nekoliko velikana ummeta. Majkama. Indirektno, a potom direktno, njihove majke su razlogom njihovih postignuća i svega što su doprinijeli ummetu. Drugim riječima, trudom i zalaganjem oko njih, njihove majke su doprinijele ummetu, iako im često i imena ne znamo.

Težina zadatka

Biti majka nije jednostavan zadatak niti bezazlena misija. Razloga za ovu konstataciju je mnogo, ali ona koju žene muslimanke koje su majke najviše obeshrabri na putu izvršenja misije jesu svi oni koji marginaliziraju njen zadatak. No, to nije razlog da majke odustaju od svog zadatka ili da imaju manjak ambicija na tom putu, jer: “Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključit ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sâm čini (Et-Tur, 21).

Da bi majka tu misiju ispunila, potrebno je da prođe mnoge etape:

• Da odgoji sebe prije nego što uopće zakorači u majčinstvo, jer je majka djetetu prvi ideal i škola iz koje nosi osnovne i najvažnije životne, ali i vjerske smjernice.

Iskusni su lijepo rekli: “Dijete se odgaja dvadeset godina prije rođenja.” Svaka žena, kao buduća majka, treba kod sebe izgraditi sve one osobine koje sutra želi vidjeti kod svoje djece. U onoj mjeri u kojoj ona bude lijepog ponašanja, potpune vjere, plemenitih odlika i visokih ambicija, u toj mjeri je veća mogućnost da će i njena djeca krenuti njenim stopama, ukoliko je naš Gospodar planirao da tako bude, jer je, uprkos odgoju i primjeru, uputa i krajnje usmjerenje samo u Njegovim rukama.

• Među najvećim zadaćama kod majke jeste da u svojoj djeci usadi poštovanje prema njihovom ocu, jer u odgoju i usmjeravanju djece otac ima veoma značajnu i veliku ulogu. Učeći ih da poštuju oca, majka ih uči da poštuju i nju, ali i da grade međusobno poštovanje, kao i poštovanje prema svim kasnijim autoritetima koji će biti dio njihovog života. Najbolje kako majka djecu može naučiti poštovanju oca jeste da mu ona sama iskazuje poštovanje, prvenstveno kao prema svom mužu, potom kao nekome ko je otac njene djece.

• Od malih nogu, majka treba buditi ljubav i svijest o onome što nas Uzvišeni Allah duži i na što nas upozorava ili što nam zabranjuje. Djeca nikad nisu suviše mala da ih se počne čuvati od onoga što je zabranjeno, jer sve što je zabranjeno, ujedno je i štetno po čovjeka. “O vi koji vjerujetesebe i porodice svoje čuvajte od Vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti. (Et-Tahrim, 6)

Štiteći ih od zabrana, roditelj ih zapravo štiti od neugodnosti koje se mogu odraziti na njihovo tijelo, njihov um, ali i njihov odgoj i budući odnos sa Uzvišenim Allahom. Često, mi roditelji, usljed izazova koje nam diktira društvo, odgađamo zaštititi djecu od grijeha, ili im pojasniti islamska načela, potom nerijetko, kad djeca prestanu biti djeca, a u očima roditelja se čini da su vječno djeca, bude kasno odvratiti ih od pogrešnih navika.

• Pruži djeci alternativu! Islam je vjera koja pazi sve čovjekove afinitete, ispunjava sve njegove potrebe, bez obzira na to u kojoj se dobi života nalazio. Djeca su kategorija koja imaju urođenu potrebu za igrom, zabavom i aktivnostima koje će ispuniti njihovo slobodno vrijeme i dati im oduška, pa je veoma važno da već od malih nogu pružimo alternative haramu, kako djeca ne bi osjećala da zaostaju za primamljivim izazovima njihovih vršnjaka. Iako se čini jednostavno, za jednu majku je ovo veoma zahtjevna misija, koja iziskuje mnogo mašte, inovacije, vremena, a i podrške njihovog oca i razumijevanja bližnje rodbine.

• Postavi pravila! Uredan život je život na koji nas podstiče naša vjera. Uzoriti musliman je neko čiji je život sređen u vjerskom, ali i svakom drugom smislu. Majka, pod utjecajem svoje najljepše osobine – empatije, ponekad djeci nesvjesno stvori loše navike koje ih kasnije koštaju tokom cijelog života. Vrijeme za spavanje, vrijeme kad ne smiju remetiti roditelje poštujući njihov privatni prostor, vrijeme za obroke, raspored igre, vrijeme za privikavanje na namaz, a kasnije i strategija ostalih islamom obaveznih navika – sve su to momenti koji se usvajaju od malih nogu. “O vjernici, neka od vas u tri slučaja zatraže dopuštenje da vam uđu oni koji su u posjedu vašem i koji još nisu spolno zreli: prije jutarnje molitve i kad u podne odložite odjeću svoju, i poslije obavljanja noćne molitve. To su tri doba kada niste obučeni, a u drugo doba nije ni vama ni njima grijeh, ta vi jedni drugima morate ulaziti. Tako vam Allah objašnjava propise! A Allah sve zna i mudar je.” (En-Nur, 58)

• Pažljivo pripremi odgovore na sve! Majka će u periodu ranog djetinjstva dobiti mnoštvo pitanja, od kojih neka neće biti nimalo bezazlena. To je ujedno i jedina prilika kad će je djeca ispitivati o svim pojavama u životu, jer će kasnije, tokom cijelog života, odgovore na ta pitanja slušati od drugih, najmanje od roditelja. Ono što će čuti od drugih, može biti razlogom mnogih moralnih i vjerskih promašaja, stoga je važno postaviti temelje, iako to za jednu majku ponekad zna predstavljati ogroman zamor.

• Upoznaj prirodu svoje djece! Djeca se razlikuju po svojoj prirodi, kao i po sklonostima. Djeca istih roditelja znaju biti potpuno različita. Jednom djetetu je jača strana pamćenje, drugom fizički rad, trećem umjetnost, četvrtom društveni angažman. Jedno dijete je introvert, ne snalazi se u društvu, drugo ekstrovert, ne snalazi se u samoći i izolaciji, i sve je to priroda u kojoj nas Uzvišeni Allah stvara. Majka bi prva trebala primijetiti prirodu svoje djece i na osnovu toga ih usmjeravati u njihovom odgoju, ne očekujući da svi imaju iste sposobnosti i postignuća, niti ih upoređujući sa nečijom drugom djecom.

Ako ste se ikad zapitali zbog čega je toliko veliko mjesto majke u islamu, radi čega je ona na većem stepenu od oca, zašto je imperativ poslušnosti roditeljima istaknut odmah nakon imperativa obožavanja Allaha, kroz samo mali dio onoga o čemu smo u ovom tekstu govorili, shvata se da je to zbog ogromnog napora koji jedna majka ulaže u svoje dijete. Majka, pored dove za svoje dijete, treba da uloži ogroman napor u njihovom odgoju, jer je njen utjecaj na dijete puno veći nego smo mi toga uopće i svjesni. Obično radimo obrnuto, pojačamo dove, a umanjimo rad i uzroke koji su prethodnica osloncu na Allaha, pa se začudimo neželjenim rezultatima.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado”, pa je naveo, između ostalih: “Žena je u kući svoga muža pastirica svojim ukućanima i djeci i bit će pitana za ono što joj je povjereno.” (Buhari)

Izvor:n-um.com