Modna kuća Dolce & Gabbana traži odštetu od 600 miliona dolara od dva blogera

Milanska modna kuća Dolce&Gabbana podnijela je italijanskom sudu tužbu za klevetu zahtijevajući odštetu od 600 miliona dolara od dva američka modna blogera koji su objavili antiazijatske komentare pripisane jednom od kreatora što je dovelo do bojkota

Milanska modna kuća Dolce&Gabbana podnijela je italijanskom sudu tužbu za klevetu zahtijevajući odštetu od 600 miliona dolara od dva američka modna blogera koji su objavili antiazijatske komentare pripisane jednom od kreatora što je dovelo do bojkota azijskih potrošača.

Tužba je podnijeta u milanskom građanskim sudu 2019. godine ali se za nju saznalo tek ove sedmice kada su blogeri to objavili na svom Instagram nalogu Diet Prada. Njihovi blogovi se jako prate u svijetu mode zbog oštrih komenatara o neoriginalnosti kreacija i društvenim temama.

Cijeli slučaj je pokušaj da se ušutka Diet Prada i dvoje blogera Tony Liu i Lindsey Schuyler lično, rekla je Amerikanka Susan Skafidi koja koordinira njihovu odbranu.

Predmet tužbe potiče iz novembra 2018. godine kada su firmu Dolce & Gabbana počeli da bojkotuju u Aziji zbog, kako se smatralo, kulturno neosjetljivih video snimaka na kojima se promoviše modna revija u Šangaju i objave uvrjedljivih komentara koji su uslijedili na privatnom Instagram četu.

Revija je otkazana, a maloprodajne radnje su povukle marku Dolce & Gabbana iz svoje ponude i poznate azijske ličnosti su se odrekle tog brenda.

Kreatori Domeniko Dolce i Stefano Gabana su prvo rekli da je nalog Gabane bio hakovan ali su se kasnije pojavili u video snimku i izvinili kineskom narodu.

Po riječima braniteljke blogera modna kuća traži 450 miliona eura da se povrati imidž brenda od 2018. godine, i još tri miliona eura za kompaniju i milion eura za Gabanu kome su neprikladne izjave pripisane.

Također se traži više od 86 miliona eura za otkazivanje revije u Šangaju, 8,6 miliona eura za troškove osoblja i 89,6 miliona eura za izgubljenu prodaju u Aziji od novembra 2018. do marta 2019.

Od kada su objavili informaciju o ovoj tužbi blog Diet Prada, koji ima više od 2,5 miliona pratilaca na Instagramu, sakupio je više od 38.000 dolara za odbranu.

U saopštenju su Liu i Schuyler rekli da neće dozvoliti da se tužbama ušutka njihova platforma, koja je također bila glasna oko pokreta “I ja” (MeeToo), Black lives matter i nedavnih napada na Azijate u SAD.

Izvor:face.ba