MRAVI OD OVIH STVARI BJEŽE KAO LUDI: UZ POMOĆ PRIRODNIH SASTOJAKA RIJEŠITE IH SE ZAUVIJEK

Kada mravi jednom uđu u kuću i namnože se, čini se da ih se nikako ne možemo otarasiti.
Zato slijedite neka od najboljih prirodnih rješenja na koja se možete osloniti kada mravi napadnu vaš prostor.

Menta
Posadite mentu oko svog doma kako bi ste oterali insekte. Pepermint prirodno tjera insekte. Možete posaditi mentu ili koristiti eterično ulje metvice kao prirodni lijek za suzbijanje mrava. Mravi mrze njen miris, a vaš dom će mirisati svježe! Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja na vatu i njom obrišite sva potencijalna mjesta ulaska mrava. Također možete staviti vatu u prostore u koja mravi često dolaze.
Sirće


Pomješajte rastvor sirćeta i vode u razmjeri 50/50 u boci s raspršivačem. Poprskajte ga ravnomjerno na mrave kako bi ste ih ubili, a zatim obrišite mrave vlažnom papirnom maramicom i bacite ih. Također možete koristiti sirće i vodu kao sredstvo odvraćanja; poprskajte ga oko prozorskih dasaka, vrata i drugih mjesta gdje vidite mrave kako ulaze unutra.

Limunov sok

Baš kao i sirće, čini se da i limunov sok uništava mirisne tragove koje mravi prate. Pokušajte da napravite rastvor od 1 dijela limunovog soka s 3 decilitra vode i koristite kao univerzalni sprej. Naprskajte rastvor oko ulaza vašeg doma ili bilo kojeg područja gdje vidite mrave.

Cimet


Cimet je izvrsna opcija za ubijanje mrava. Kada mrav udahne cimet, uguši se i ugine. Možete upotrebiti mljeveni cimet i posuti ga po stazi mrava ili oko otvora mravinjaka. Eterično ulje cimeta također dobro djeluje za tjeranje mrava. Pomješajte nekoliko kapi cimetovog ulja s vodom i poprskajte oko vrata, prozora i pukotina.
Izvor:hayat.ba